Suomi taistelee jopa kahdesta olympiakullasta – Jari Isometsä ennakoi ratkaisua: "Ei pysy Niskasen vauhdissa"

Olympiavoittaja Olympiastadionilla – haastattelussa hiihtouransa vuonna 2018 lopettanut Sami Jauhojärvi 6:21
Sami Jauhojärvi näyttää Iivo Niskaselle tuulettamisen mallia.

Jari Isometsä uskoo kahteen mitaliin keskiviikkona, kun Suomi kisaa naisten ja miesten parisprinteissä.

– Ollaan hyvin vahvasti mitalisuosikkeja molemmissa. Tiukat kisat on tulossa, Isometsä ennakoi päivää ennen hiihtoja.

– Onhan siinä mahdollisuudet ihan kultaan asti.

Suomi lähtee naisten parisprintiin kaksikolla Kerttu Niskanen-Krista Pärmäkoski. Isometsä olisi tehnyt saman valinnan.

– Jos meillä on kympin toinen ja kolmas, niin eihän sellaista voi ohittaa, Isometsä toteaa. 

Isometsä ennakoi, että Ruotsi on kovin vastus kamppailussa kultamitalista naisten kilpailussa. Varsinkin Jonna Sundling on esittänyt olympialaisissa mahtihiihtoja. Joukkueiden hiihtojärjestys ei ole vielä selvillä, mutta Isometsä uskoo, että Kerttu Niskanen ja Ruotsin Maja Dahlqvist kamppailevat vastakkain ensimmäisellä osuudella.

– Siihen kulminoituu Suomen ja Ruotsin keskinäinen taistelu, että kuinka paljon Niskanen pystyy Dahlqvistiä voittamaan. Siinä on oikeastaan suurin kultamitalitaistelu. Siihen on pakko heittää Venäjä mukaan, koska he ovat selvästi kunnossa.

Norja ei valinnut joukkueeseen Therese Johaugia, vaan vuonomaa asettaa viestiin Tiril Udnes Wengin ja Maiken Kaspersen Fallan.

– Luulen, että Norjan joukkue on noin jopa vähän vahvempi kuin Johaugin kanssa, Isometsä ennustaa.

Norjan kaksikon Isometsä rankkaa tiukasti neljänneksi. Myös USA ja Saksa ovat Isometsän mukaan vahvoja mitalikandidaatteja.

Iivo on hurjassa kunnossa

Suomen miesten joukkueessa hiihtävät Iivo Niskanen ja Joni Mäki. Isometsä laittaisi Iivon hiihtämään ensimmäistä osuutta, vaikka varmistusta järjestykseen ei ole saatu. 

– Perusteluna on se, että Mäki on Niskasta vahvempi loppusuoralla. Sitähän siinä vähän haetaan, että Iivo pystyisi omalla osuudella repimään eroa. Iivo on tällä hetkellä maailman paras perinteisen hiihtäjä oikein selkeästi, Isometsä lataa. 

Parisprintissä pitää kuitenkin hiihtää lähes kaasu pohjassa koko matka, ja nähtäväksi jää mihin Niskasen tahti riittää.

– Iivon on pidettävä vauhtia. On selvää, että Norjan Erik Valnes ei pysy Niskasen vauhdissa kolmea kierrosta, Isometsä ennustaa.

Isometsä pitää Norjaa ja Venäjää ennakkoon suosikkeina miesten kisaan. Norjalla hiihtää Valnesin lisäksi kirikuningas Johannes Hösflot Kläbo

– Sen kaikki tietää, miten käy, jos Joni Mäki joutuu Kläboa vastaan loppusuoralle. On ratkaisevaa, kuinka paljon Iivo saa revittyä eroa, Isometsä pohtii.

Venäjäläismediassa maan hiihtokaksikoksi on ilmoitettu Aleksandr Bolshunov-Aleksandr Terentjev. Bolshunov pitää varmasti vauhtia, jos Niskanen ei siihen kykene. Terentjev puolestaan on vahva sprinttitykki, sen osoitti vapaan sprintin kolmas sija.

Karpaasi muistuttaa, että kovia joukkueita on muitakin. Esimerkiksi viestissä umpisurkeilla suksilla mitalin napannut Ranska on sprintissä todella vahva haastaja. Myös Italia ja Ruotsi ovat Isometsän papereissa mahdollisia mitalikandidaatteja.

Viimeksi kultaa

Viimeksi kun perinteisen parisprintti oli mukana olympialaisten ohjelmassa, otti Iivo Niskanen kultaa Sami Jauhojärven kanssa. Sotshin olympiavoitosta on kulunut jo kahdeksan vuotta. Silloin kultamitali ratkesi dramaattisesti, kun kultakamppailussa ollut Saksa kaatui viimeiseen laskuun lähdettäessä Sami Jauhojärven vieressä.

Sprintissä usein sattuu ja tapahtuu, joten tälläkin kertaa yllätyksiä on varmasti luvassa.

– Aina viestissä meno riippuu muista. Hienosti suunniteltu taktiikka voi murentua 100 metrin jälkeen, Isometsä toteaa.

Lue myös:

    Uusimmat