Jari Isometsä yllättyi Krista Pärmäkoskesta – jo ensimetrit kertoivat paljon: "Nämä tilaisuudet pitäisi käyttää hyväksi"

Pärmäkoski: Lähdin riskillä hiihtämään ja se kostautui 1:17
Videolla Krista Pärmäkosken ajatuksia sunnuntain kisan jälkeen.

Krista Pärmäkosken meno oli tahmeaa Seefeldin MM-hiihtojen 15 kilometrin yhdistelmämatkan kisassa ja hän jäi selvästi mitalitaistelun ulkopuolelle kahdeksannelle sijalle. MTV Urheilun asiantuntija Jari Isometsä korostaa, että kisassa olisi ollut tarjolla loistava mitalimahdollisuus.

– Hiihtäminen oli työteliään näköistä. Ei se ollut missään vaiheessa mitalihiihtämisen näköistä, että tulisi helposti, vaan helppous puuttui ensimmäisistä metreistä lähtien. Kilometrin kohdalla hän oli jo 10 sekuntia keulaa jäljessä, Isometsä ruotii.

– Kun hiihdetään tuollaista yhteislähtökisaa, menon pitäisi olla sillä tavalla helppoa, että olisi vielä yksi vaihe jäljellä, kun aletaan ottaa loppukirejä. Nyt näki, että kaikki pykälät olivat silmässä ihan koko ajan. Oli tahmea päivä kaiken kaikkiaan.

Polttava kysymys on, aukeaako viime vuosina arvokisoista mitaleja kahmineen Pärmäkosken ketsuppipullo tämän vaisuuden jälkeen.

– Joskus käy sillä tavalla, että kun menee korkealle hiihtämään kilpaa, eka päivä on tahmea ja toisena päivänä on jo paljon helpompaa. Joskus ensimmäinen päivä on tahmea ja toinen päivä on vielä tahmeampi. Se on kiinni siitä, miten kroppa tämän päivän kisaan reagoi. Jos se reagoi sillä tavalla, että meno alkaa helpottumaan, kyllähän Kristalla on kuitenkin vielä useita mitalisaumoja. 

"Ajattelin, että eiköhän Krista tuosta mitalin ota"

Korkeimmalle korokkeelle Pärmäkoskikaan tuskin tulee yltämään, kun viivalla on kaikki normaalimatkan kilpailunsa tällä kaudella voittanut norjalaisdominoija Therese Johaug. Lauantain kilpailun voittajan pystyi julistamaan käytännössä jo etukäteen. 

– Toki jos Ebba Andersson olisi tänään ollut mukana, veikkaan, että hän olisi pystynyt haastamaan Johaugia perinteisellä. Johaug jätti muuta porukkaa sen 20 sekuntia perinteisellä, mutta mitä viimeksi olen nähnyt Ebba Anderssonia Ruotsin mestaruuskisoissa hiihtävän, hän olisi kyllä pysynyt perinteisen mukana. Tosin vapaalla hän tuskin olisi pysynyt enää kyydissä.

– Perinteisellä kympillä Ebba pystyy ehkä Johaugia haastamaan, mutta enempi vähempi todennäköistä on, että Therese senkin hoitaa.

Samaan hengenvetoon Isometsä toteaa, että mitalisijaa olisi ollut tänään tarjolla tavallista paremmalla saumalla. Hän olisi odottanut Pärmäkoskelta vahvempaa iskua kisassa, jotka himmeämmät mitalit menivät Norjan Ingvild Flugstad Östbergille ja Venäjän Natalia Neprjajevalle lähes minuutin erolla Johaugiin.

– Naisissa on se tilanne, mikä on osittain miehissäkin, että ihan hirveästi mitalisuosikkeja ei ole. Ja kun potentiaalinen mitalisuosikki Ebba Andersson oli poissa, ajattelin, että eiköhän Krista tuosta mitalin ota. Lähti taas yksi kova edestä pois, mutta ei vain riittänyt. 

– Nyt olisi tilaa ottaa mitaleita. Sen takia nämä tilaisuudet pitäisi käyttää hyväksi, Isometsä sanoo.

Hän kuvaa tilannetta hiihtohuipulla aaltoliikkeeksi ja muistuttaa, ettei välttämättä kestä pitkään, kun kärkisijoilla on taas kovempaa tungosta.

"Kristan iskukyky huomenna ratkaisevassa asemassa"

Seuraava menestysmahdollisuus Pärmäkoskella on huomenna sunnuntaina perinteisen hiihtotavan parisprintissä Kerttu Niskasen kanssa. 

– Norja ja Ruotsi ovat kaksi ennakkosuosikkia. Ruotsillahan hiihtävät hiihtäjät, jotka eivät tänään hiihtäneet (Stina Nilsson ja Maja Dalhqvist). Norjalla on ainakin (Maiken Caspersen) Falla, joka ei hiihtänyt tänään. Ehkä Östberg on parina. Venäjällä Neprjajeva hiihti tänään ja tulee varmaan hiihtämään parisprintinkin. Jenkit (Jessica) Digginsiä myöten jättivät tänään hiihtämättä, eli on selvä panostus parisprinttiin. Saksalaisia oli kaksi sprintin välierissä (Victoria Carl ja Sandra Ringwald) – heidätkin täytyy ottaa huomioon, vaikka perinteinen on heille heikompi tyyli, Isometsä luotaa.

Isometsä pohtii, ettei naisten helppo rata suosi 6x1,3 kilometrin parisprinttikilpailussa suomalaisnaisia.

– Kerttu Niskanen olisi parempi, jos olisi kovia nousuja. Helpon radan hiihtäminen ei ole Kertun vahvinta osaamista, koska pitäisi olla nopea. Mutta toisaalta kisasta tulee varmasti hyvin tiukka. Kristan iskukyky on huomenna ratkaisevassa asemassa, koska kyllä sillä ankkuriosuudella mitaleja jaetaan.

– Siitä tulee mielenkiintoinen kisa. Olisin enempi luottavainen mitaliin, jos rata olisi rankempi. Olisin suorastaan varma siitä. Mutta nyt kun rata on noin nopea ja lyhyt, se aiheuttaa monenlaisia juttuja. Ja mitään haavereita ei kyllä kärsi tulla, se on niin nopea kisa.

Lue myös:

    Uusimmat