EU:n koronarokotustodistus otetaan käyttöön Suomessa ensi viikolla

Tällainen on uusi rokotustodistus – katso videolta keskeiset tiedot 3:11
Katso video: Tällainen on toukokuussa esitelty Suomen koronarokotustodistus.

EU:n koronarokotustodistus on saatavilla Omakanta-palvelusta ensi viikon tiistaista lähtien, kertoo sosiaali- ja terveysministeriö (STM).

Tällöin Suomen kansallinen koronarokotustodistus päivittyy yhteentoimivaksi EU:n vastaavan todistuksen kanssa.

Kansallinen koronarokotustodistus päivittyy EU:n todistukseen automaattisesti.

Tavoitteena on, että myös muut EU:n koronatodistuksista eli todistuksen koronatestituloksesta ja todistuksen sairastetusta koronavirustaudista saa Omakannasta 14.7. alkaen.

EU:n koronatodistus voidaan tarkastaa digitaalisella lukusovelluksella, joka on käytettävissä Suomessa käytettävissä heinäkuun alusta alkaen. Sovellusta voivat käyttää terveysviranomaiset, rajaviranomaiset sekä virka-apuviranomaiset kuten poliisi ja Puolustusvoimat.

Todistuksen käyttöönotto aikaistui

Kansallisen rokotustodistuksen päivittämistä EU:n rokotustodistukseksi on aikaistettu, jotta kansalaisilla olisi käytössään EU-maissa sopiva rokotustodistus mahdollisimman pian.

EU:n koronarokotustodistusta voidaan käyttää rajanylitystilanteissa EU-alueella. EU:n tavoitteena on helpottaa turvallista ja vapaata liikkumista EU:n koronatodistuksilla, kerrotaan STM:n tiedotteessa. EU-jäsenmaat päättävät itse muut tarkemmat käyttötarkoitukset.

Matkustavan henkilön on ennen matkaa selvitettävä itse, millaista todistusta kohdemaa vaatii. EU-maat ottavat koronatodistukset käyttöön eriaikaisesti.

Kaikki EU:n koronatodistukset ovat kansalaisille maksuttomia ja todistuksissa tiedot ovat suomeksi, ruotsiksi ja englanniksi.

Henkilöt jotka eivät käytä Omakantaa, voivat tällä hetkellä saada terveydenhuollosta muun todistuksen koronarokotuksesta, jos todistus esimerkiksi matkustamiseen välttämättömästi tarvitaan.

Juttua päivitetty kello 10.43.

Lue myös:

    Uusimmat