Matkailijoille suunnatun EU:n digitaalisen koronatodistuksen käyttöönotto viivästyy Suomessa

Suomi ottaa digitaalisen rokotepassin käyttöön vasta heinäkuun puolivälissä – tätä se tarkoittaa 2:21
Katso video: Suomi ottaa digitaalisen rokotepassin käyttöön vasta heinäkuun puolivälissä – tätä se tarkoittaa!

Suomi ottaa vapaata matkustamista edistävän EU:n vihreän passin eli viralliselta nimeltä EU:n digitaalisen koronatodistuksen käyttöön vasta heinäkuun puolivälissä.

Ensimmäinen askel oli tällä viikolla omakantaan siirtyvät rokotustiedot. Digitaalisen todistuksen käyttöönotto tulee maksamaan Suomelle runsaat neljä miljoonaa euroa.

EU-parlamentti antaa ensi viikolla asetuksen heinäkuun alussa voimaan tulevasta koronatodistuksesta, jossa on tiedot koronarokotuksista, negatiivisesta koronatestistä ja sairastetusta koronataudista. 

Jäsenmaat ovat velvoitettuja ottamaan todistus käyttöön siirtymäajan puitteissa kuudessa viikossa eli viimeistään elokuun puolivälissä.

Sosiaali- ja terveysministeriön mukaan käyttöönotto viivästyy Suomessa parilla viikolla tietojärjestelmien teknisen yhteensovittamisen vuoksi.

– Suomi on mukaan EU:n yhteisessä koronatodistus työssä ja on ottamassa käyttöön Covid19 -todistusta heinäkuun puolivälissä siten, että ensi vaiheessa tarjotaan pelkästään koronarokotustodistustiedot omakannasta. Negatiivisesta koronatestitodistuksesesta ja sairastetusta koronataudista saadaan tiedot mukaan sitten heinäkuun puolivälissä, kertoo johtaja Minna Saario STM:stä.

Saarion mukaan nähtäväksi jää, pystyvätkö kaikki maat ottamaan todistuksen käyttöön kuudessa viikossa, sillä esimerkiksi yhteisen Koronavilkku-sovelluksen käyttöönotto vei osalla jopa vuoden.

Rajoitukset voivat vaihdella eri maissa

EU ei määrittele, mitä lisärajoituksia kukin jäsenmaa asettaa matkustajille kansanterveyden nimissä tai, mitkä rokotukset maa hyväksyy, joten matkailijaan kohdistuvat vaatimukset vaihtelevat.

Parlamentin EU:n COVID-19-todistuksen haltijoille ei pidä asettaa uusia matkustusrajoituksia, kuten karanteeni-, eristys- tai testausvaatimusta.

Suomi on kuitenkin asettamassa lisärajoituksia, sillä tänne saapuville matkailijoille suositellaan kolmen päivän omaehtoista karanteenia, josta matkailijat vapautuvat 72 tunnin kuluttua toisella negatiivisella koronatestillä.

STM:n mukaan lisärajoitukset ovat mahdollisia kansanterveyden nimissä.

Suomelle rokotuksista kelpaavat vain EMA:n, FDA:n tai WHO:n hyväksymät valmisteet.

– Vuoden 2019 matkustajamääriä tarkastellessa Venäjältä ja Kiinasta on saapunut Suomeen paljon matkustajia. Molemmissa näissä maissa on käytössä omia rokotteitaan, kertoo ylilääkäri Paula Tiittala STM:stä.

Tiittalan mukaan esimerkiksi Venäjällä on käytössä Covi-Vac-, EpiVacCorona- ja Sputnik V -rokotteet, joista yksikään ei toistaiseksi ole EMA:n, FDA:n tai WHO:n listalla.

Kiinassa on käytössä CanSino-, BBIBP-CorV-, Sinovac-, CNBG- ja Anhui-koronarokotteet, joista yksikään ei ole EMA:n tai FDA:n listoilla, mutta BBIBP-CorV-rokote eli Sinopharm on WHO:n listalla.

Terveystiedot eivät siirry Suomesta

Suomessa todistuksen tarkistavat viranomaiset. Digitaalinen sovellus ja lukulaite on vasta kehitteillä. 

Helsingin kaupunki on arvoinut, että tuhannen matkustajan todistuksen tarkistaminen vie minuutin ja kaikkien kaksi tuntia, mistä tulee kaksi kilometriä pitkä jono turvaväleillä.

– Tässä täytyy hyödyntää sähköisiä työkauluja, sähköistä luettavuutta sekä mahdollisesti pistokoetyyppistä valvontaa, jotta ei tällaisia kohtuuttomia jonoja pääsisi muodostumaaan. On mahdollista, että tarkistus tehdään myös automaatilla, kertoo ylilääkäri Paula Tiittala STM:stä.

Todistuksen saa myös paperisena suomeksi, ruotsiksi ja englanniksi, jolloin siinä on digitaalisesti luettava QR-koodi.

STM:n mukaan valmistelussa on pidetty tärkeänä, että matkailijan terveystiedot eivät siirry toiseen maahan todistuksen mukana.

– Tietosisällöt eivät sinänsä siirry mihinkään eikä niitä koota yhteen vaan EU-yhteentoimivuus tarkoittaa sitä, että luodaan tekninen ratkaisu vain näiden todistusten myöntäjien aitouden varmistamiseen, kertoo Saario.

Todistusta varten rokottamattoman suomalaisen lomamatkailijan tulee itse maksaa koronatesti, vaikkakin EU on pitänyt tärkeänä, että testeihin pääsee nopeasti ja maksuttomasti eikä ihmisiä syrjitä rokottamattomuuden tai vähävaraisuuden vuoksi.

Ministeriön mukaan jo pelkkä epäily todistuksen väärennöksestä voi jopa aiheuttaa maasta käännyttämisen.

Lue myös:

    Uusimmat