Mainos

Ruotsin television Suomi-jutulla erikoinen kuvitus, ankkuritkin purskahtivat nauruun – "Emme naura Suomelle"

Ruotsin yleisradioyhtiön SVT:n keskiviikkoillan kulttuuriuutiset ovat aiheuttaneet hämmästynyttä hilpeyttä ainakin suomalaiskatsojissa. Uutisten viimeisenä aiheena käsiteltiin Suomen ykköspaikkaa kansainvälisessä onnellisuusmittauksessa. Hämmästystä herätti uutisen kuvituksena nähty, Åke Blomqvistin tanssikoulusta takavuosina kuvattu videopätkä.

Suomi sijoittui ykkössijalle kansainvälisessä World Happiness Report -tutkimuksessa neljättä kertaa. Vertailussa oli mukana 156 muuta mata.

Asiaa käsiteltiin myös SVT2-kanavan kulttuuriuutisen (Kulturnyheterna) keskiviikkoillan lähetyksessä. Aihe oli lähetyksen viimeisenä ja se oli kokonaisuudessa kuvitettu Youtubesta löytyvällä tanssivideolla. 

Videolla nyttemmin edesmennyt suomalainen opetusneuvos, legendaarinen tanssiopettaja Åke Blomqvist neuvoo katsojaa "nykynuorison lempitansseihin discoon, jytään ja beattiin". Video on katsottu Youtubessa reilut 2,6 miljoonaa kertaa.

"Halusimme lopettaa uutiset iloisella tavalla"

Kuvitusvalinta on herättänyt hilpeyttä ja myös kummastusta Itämeren tällä puolella.

Ankkurina keskiviikon Kulturnyherna -lähetyksessä ollut Jens von Reis sanoo, että  toimitus halusi tehdä jotain hauskaa tuttujen ja tylsien kuvituskuvien sijaan, olihan kysymys onnellisuusuutisesta.

– Ajattelimme, että emme halua näyttää vanhaa ja tavallista kuvituskuvaa Suomesta kuten jääkiekkovoittoja tai katunäkymiä Helsingistä. Tämä oli myös lähetyksen viimeinen juttu. Halusimme lopettaa uutiset iloisella tavalla, koska lähetyshän oli muuten aika vakava, voi Reis kertoo.

Uutisankkurit räjähtivät nauramaan

Video toimikin erinomaisesti kevennyksenä ainakin studiossa, sillä kaikki kolme uutisankkuria räjähtivät nauramaan.

– Suomalaista iloa, totesi yksi ankkureista videon päätyttyä.

Von Reis sanoo, että lopun naurunpurskahdus oli täysin spontaani. Taustalla oli se, että video jäi pyörimään suoraan lähetykseen joitakin sekunteja pidemmäksi aikaa, kuin oli suunniteltu.

– Tällaista tapahtuu suorassa lähetyksessä. Emme suunnitelleet sitä naurunremakkaa ollenkaan.

Von Reis painottaa, että toimitus teki Suomi-uutisen iloisella mielellä, eikä tarkoitus ole ollut pilkata ketään. 

– Meillä ei ole mitään ajatustakaan nauraa kenellekään. Ymmärrän, jos jollekulle tämä näytti siltä, että me nauramme Suomelle, mutta se ei ollut tarkoituksemme pienimmässäkään määrin. Haluamme raportoida naapurimaiden asioista positiivisesti, von Reis sanoo.

Ruotsalaisten Suomi-kuva on positiivinen:

1:46
​​​​​​​

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.