Suomessa ei ole yli vuoteen ollut käynnissä valtakunnallista irtautumisohjelmaa radikalisoitumisesta. Suunnitelmat ja hanketta ajava järjestö ovat valmiina. Enää rahoitus puuttuu.
Suomen viimeisin ohjelma radikalisoitumisesta eroon haluaville henkilöille loppui vuoden 2018 lopussa. Sen jälkeen rahoitusta niin sanotuille exit-hankkeille ei ole ollut, mutta nyt sisäministeri Maria Ohisalo (vihr.) on luvannut sille varoja.
Näin sanoo sisäministeriön poliisiosaston kehittämispäällikkö Tarja Mankkinen. Hänen mukaansa ministeriöllä on valmiit suunnitelmat ja järjestö, joka alkaisi tehdä exit-työtä.
– Paljoa rahaa ei tarvita, jotta päästäisiin liikkeelle. Tärkeää olisi saada käynnistettyä työ nopeasti, sillä hankkeelle on tarvetta nyt jopa enemmän kuin silloin, kun hanke oli aikaisemmin toiminnassa, Mankkinen sanoo.
Mankkisen mukaan liikkeelle päästäisiin parillasadallatuhannella eurolla.
Radikaaleja kaikilta laidoilta
Edellisessä exit-työssä oli yli 90 asiakasta erilaisista taustoista. Hankkeessa työskennellyt Helsingin diakonissalaitoksen projektipäällikkö Oussama Yousfi kertoo, että tuolloin radikalismista halusi eroon niin uskonnollisista kuin poliittisista syistä radikalisoituneita henkilöitä.
– Oli sekä äärioikeiston että äärivasemmiston toiminnassa olleita, Yousfi sanoo.
Yousfin mukaan hankkeen alkuajat menivät verkostoja rakentaessa. Loppuvaiheessa radikalismista eroon haluavat alkoivat ottaa yhteyttä exit-järjestöön omin päin.
Suomi on edelläkävijä
Poliisilla ja rikosseuraamuslaitoksella on omia hankkeita, joissa yritetään auttaa ihmisiä pääsemään eroon radikalistisista järjestöistä. Ne eivät kuitenkaan tavoita ihmisiä samanlaisella tavalla kuin järjestöt.
– Järjestöillä on tärkeä rooli. Emme voi määrätä sakkoja tai viedä etuuksia. Järjestöt ovat puolueettomia, Yousfi sanoo.
Yousfin mukaan Suomi on edelläkävijä ekstremismi-ilmiön ymmärtämisessä.
– On ymmärretty laajasti, että on olemassa uskonnollista ja poliittista ekstremismiä. Ei olla keskitytty vain islamin viitekehyksessä tai äärioikeiston kautta tapahtuvaan radikalisoitumiseen, kuten muissa Euroopan maissa.