Suomi on ollut yli vuoden ilman ohjelmaa radikaaliryhmistä irtautumisessa – "Tarvetta jopa enemmän kuin aikaisemmin"

4:04
Suomessa nuorten radikalisoitumista ehkäistään ainutlaatuisella tavalla – katso MTV Uutiset Liven haastattelu aiheesta.

Suomessa ei ole yli vuoteen ollut käynnissä valtakunnallista irtautumisohjelmaa radikalisoitumisesta. Suunnitelmat ja hanketta ajava järjestö ovat valmiina. Enää rahoitus puuttuu.

Suomen viimeisin ohjelma radikalisoitumisesta eroon haluaville henkilöille loppui vuoden 2018 lopussa. Sen jälkeen rahoitusta niin sanotuille exit-hankkeille ei ole ollut, mutta nyt sisäministeri Maria Ohisalo (vihr.) on luvannut sille varoja.

Näin sanoo sisäministeriön poliisiosaston kehittämispäällikkö Tarja Mankkinen. Hänen mukaansa ministeriöllä on valmiit suunnitelmat ja järjestö, joka alkaisi tehdä exit-työtä.

–  Paljoa rahaa ei tarvita, jotta päästäisiin liikkeelle. Tärkeää olisi saada käynnistettyä työ nopeasti, sillä hankkeelle on tarvetta nyt jopa enemmän kuin silloin, kun hanke oli aikaisemmin toiminnassa, Mankkinen sanoo.

Mankkisen mukaan liikkeelle päästäisiin parillasadallatuhannella eurolla.

Radikaaleja kaikilta laidoilta

Edellisessä exit-työssä oli yli 90 asiakasta erilaisista taustoista. Hankkeessa työskennellyt Helsingin diakonissalaitoksen projektipäällikkö Oussama Yousfi kertoo, että tuolloin radikalismista halusi eroon niin uskonnollisista kuin poliittisista syistä radikalisoituneita henkilöitä.

– Oli sekä äärioikeiston että äärivasemmiston toiminnassa olleita, Yousfi sanoo.

Yousfin mukaan hankkeen alkuajat menivät verkostoja rakentaessa. Loppuvaiheessa radikalismista eroon haluavat alkoivat ottaa yhteyttä exit-järjestöön omin päin.

Suomi on edelläkävijä

Poliisilla ja rikosseuraamuslaitoksella on omia hankkeita, joissa yritetään auttaa ihmisiä pääsemään eroon radikalistisista järjestöistä. Ne eivät kuitenkaan tavoita ihmisiä samanlaisella tavalla kuin järjestöt.

– Järjestöillä on tärkeä rooli. Emme voi määrätä sakkoja tai viedä etuuksia. Järjestöt ovat puolueettomia, Yousfi sanoo.

Yousfin mukaan Suomi on edelläkävijä ekstremismi-ilmiön ymmärtämisessä.

– On ymmärretty laajasti, että on olemassa uskonnollista ja poliittista ekstremismiä. Ei olla keskitytty vain islamin viitekehyksessä tai äärioikeiston kautta tapahtuvaan radikalisoitumiseen, kuten muissa Euroopan maissa.

Lue myös

    Uusimmat

    Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja

    MTV Oy on osa Teliaa. Yrityskaupan myötä olemme päivittäneet tietosuojasivustomme ja tietosuojakäytännöt. Päivitetyt tietosuojakäytännöt astuvat voimaan 15.4.2020. Lue lisätietoja tästä.