Suomi nousi lehdistönvapauden kakkosmaaksi – Johanna Vehkoon tapaus uhkaa heikentää sijoitusta

Slovakialaisen toimittajan murha kertoo Euroopan sananvapaustilanteesta 1:26
Video: 27-vuotiaan toimittajan ja hänen kihlattunsa murha vavisutti Slovakiaa vuosi sitten – lehdistönvapausjärjestöjen mukaan Euroopasta on tullut yhä vaarallisempi paikka toimittajille

Suomi nousi kakkoseksi lehdistönvapausvertailussa. Maailmalla lehdistönvapauden tilanne on heikentynyt.

Suomi on parin heikomman sijoituksen jälkeen noussut lehdistönvapauden kakkosmaaksi. Edellä on Norja, joka sijoittui kolmatta kertaa ykköseksi Toimittajat ilman rajoja -järjestön (RSF) lehdistönvapausindeksissä.

Maailmalla lehdistönvapauden tilanne on kuitenkin heikentynyt huolestuttavasti. Median vapaus on RSF:n mukaan heikentynyt niin autoritäärisillä alueilla kuin perinteisesti turvallisissakin maissa.

Presidentti Donald Trumpin vihamielisyys toimittajia kohtaan on pudottanut Yhdysvallat kolme sijaa alaspäin. Yhdysvallat päätyi sijalle 48, ja se on pudonnut ensimmäistä kertaa ongelmamaiden ryhmään.

Venäjä putosi yhden sijan ja on nyt sijalla 149. Kreml on vaikeuttanut median toimintaa pidättämällä toimittajia ja säätämällä uusia, sananvapautta kaventavia lakeja.

Vuosi ilman kupruja paransi Suomen sijoitusta

Suomi oli vertailun ykkönen vuodesta 2010 kuusi kertaa peräkkäin. Vuonna 2016 Suomi putosi kolmanneksi, kun pääministeri Juha Sipilä (kesk.) suuttui Yleisradiolle ja yritti puuttua sen toimintaan.

Seuraavana vuonna Suomen sijoitus oli neljäs, mikä johtui muun muassa Helsingin Sanomien toimittajan kotiin tehdystä kotietsinnästä.

– Meillä ei viime vuoden aikana ole ollut tapahtumia jotka olisivat asettaneet lehdistön vapauden tilanteen kyseenalaiseksi, sanoo Suomen Toimittajat ilman rajoja -järjestön puheenjohtaja Jarmo Mäkelä.

Ensi vuonna sijoitus voi olla uhattuna toimittaja Johanna Vehkoon kunnianloukkaustuomion takia, jonka hän sai Oulun käräjäoikeudelta.

Vehkoo oli Facebook-päivityksessä luonnehtinut oululaista kunnanvaltuutettua ja maahanmuuttovastustaja Junes Lokkaa rasistiksi ja natsipelleksi.

Mäkelän mukaan tapaus vaikuttaa siihen, miten lehdistönvapauden tilaa arvioidaan Suomessa.

– Maailmalla yleistyy käytäntö, että mitä erilaisimmista syistä nostetaan oikeudenkäyntejä toimittajia vastaan, tarkoituksena pelotella heitä. Tämä ei ehtinyt vaikuttaa indeksiin, mutta ensi vuonna katsotaan kyllä suurennuslasilla, mitä tässä päätetään.

Lue myös:

    Uusimmat