Mainos

Suomi johtaa suuren ilmasotaharjoituksen pohjoisessa

Amerikkalaisen B-52-pommikoneiden tulo Suomeen ei ollut pöydällä Arctic Challenge -sotaharjoitusta suunniteltaessa, sanoo harjoituksen johtaja eversti Petteri Seppälä. Ensi viikolla alkava Suomen johtama harjoitus tuo Suomeen, Ruotsiin ja Norjaan yli sata konetta yhteensä 11 maasta.

Maaseudun tulevaisuus -lehti kirjoitti viime kuussa lähteisiinsä viitaten, että Yhdysvallat olisi tarjonnut B-52-koneiden tuloa Suomeen ja Suomi olisi tämän torjunut. Seppälän mukaan harjoituksen järjestäjät eivät ole saaneet "poliittista ohjausta".

– Meillä ei ole ollut tarvetta nostaa asiaa Puolustusvoimien yläpuolelle. Kun saimme selville, että B-52-kalusto osallistuu harjoitukseen, sovitimme ne kyseisen lentokierroksen harjoitussuunnitelmaan eikä silloin ilmennyt tarvetta sille, että nämä koneet lentäisivät Suomen ilmatilassa, Seppälä sanoo.

Hän huomauttaa, että pääosa eri ilmavoimien yhteislennoista Arctic Challengessa tapahtuu joka tapauksessa Pohjois-Ruotsin ilmatilassa.

Jo kylmän sodan aikana mainetta luoneet B-52-pommikoneet tekevät harjoitukseen sen loppupuolella yhden lentokierroksen mutta eivät laskeudu mihinkään kolmesta pohjoismaisesta tukikohdasta.

– Harjoituksen valmistelijoiden kannalta se on ihan loistava lisä. Kyllä se antaa huomattavasti väriä ja realistisuutta siihen nähden, että siellä olisi jokin toinen kone esittämässä pommikonetta, Seppälä sanoo.

 

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.