Turvapaikanhakijoita koskeva Dublin-sopimus: Komissio tarjoaa kaksi vaihtoehtoa uudistamiseen

EU-komissio ehdottaa kahta vaihtoehtoa niin sanotun Dublin-sopimuksen uudistamiseen. Molemmissa vaihtoehdoissa turvapaikanhakijoita jaettaisiin EU:n sisällä maakohtaisin kiintiöin.

Nykyinen Dublin-sopimus edellyttää, että turvapaikkahakemus käsitellään maassa, johon tulija ensin saapuu. Yksi vaihtoehto on täydentää käytäntöä siten, että poikkeuksellisen kuormittuneesta maasta turvapaikanhakijoita voidaan siirtää muualle.

Tätä mallia sovelletaan jo väliaikaisesti Kreikan ja Italian kohdalla, mutta toimeenpano on pahasti jumissa.

Radikaalimmassa vaihtoehdossa kaikki EU:hun tulevat turvapaikkahakemukset jaettaisiin pysyvien kiintiöiden mukaan. Jakokriteerit heijastaisivat jäsenmaan suhteellista kokoa, elintasoa ja vastaanottokykyä. Jakotapa riippuisi myös siitä, miten turvapaikkahakemuksen vastaanottavan maan vastuuta painotetaan.

Pitkällä aikavälillä komissio kehottaa harkitsemaan mahdollisuutta, jossa kaikki EU:hun tulevat turvapaikkahakemukset keskitettäisiin yhteiseen eurooppalaiseen virastoon.

– Tämä edellyttäisi suurta institutionaalista muutosta ja merkittäviä resursseja, ja siksi sitä on vaikea kuvitella lyhyellä tai keskipitkällä aikavälillä, komissio myöntää.

Vastuunjako repii EU-maita

Komissio antaa varsinaisen lakiesityksen Dublin-sopimuksen uudistamisesta sen jälkeen, kun EU-maat ovat arvioineet eri vaihtoehtoja. Varovainen lähestymistapa kuvastaa asian tulenarkuutta. Kysymys vastuunjaosta on repinyt EU-maiden välejä enemmän kuin mikään muu asia pitkiin aikoihin.

Maakohtaisista kiintiöistä on tullut poliittista dynamiittia etenkin itäisen Keski-Euroopan maissa. Unkari ja Slovakia ovat vieneet päätöksen väliaikaisista kiintiöistä oikeuteen.

Kiintiöt ovat aiheuttaneet eripuraa myös Suomen hallituksessa. Suomi äänesti tyhjää, kun niistä viime syksynä päätettiin.

Dublin-uudistusta kaavaillaan, koska pakolaiskriisi on romuttanut sopimuksen perusperiaatteen. Etulinjassa oleva Kreikka ei ole aikoihin kyennyt eikä halunnut ottaa vastuuta kaikista tulijoista.

– Olemme nähneet nykyisen kriisin aikana, että Dublin-säännöt ovat asettaneet liikaa vastuuta harvojen jäsenmaiden varaan, sanoo komission varapuheenjohtaja Frans Timmermans tiedotteessa.

Komissio suunnittelee samaan aikaan myös EU:n turvapaikkaprosessin harmonisointia ja laillisten maahantuloreittien lisäämistä.

– Eri kansalliset käytännöt ovat ruokkineet turvapaikkashoppailua ja luvatonta maahanmuuttoa, Timmermans sanoo.

Komissio harkitsee sanktioita turvapaikanhakijoille, jotka eivät pysy heille määrätyssä kohdemaassa 

Lue myös:

    Uusimmat