Suomi hyppäsi mukaan EU:n rokotekyytiin salaisella ilmoituksella – tavoitteena suoja koko väestölle

2:02
THL: Ensimmäiset suomalaiset voivat saada koronarokotteen jo tänä vuonna

Suomi on liittynyt mukaan EU:n yhteishankintaan koronarokotteiden saamiseksi. Asiasta on Sosiaali- ja terveysministeriön tiedotteen mukaan ilmoitettu tänään EU-komissiolle.

Komissio puolestaan ilmoitti viikko sitten tehneensä lääkeyhtiö AstraZenecan kanssa ensimmäisen sopimuksen mahdollisen koronavirusrokotteen ostoista.

Sopimus on STM:n mukaan salainen, niin kuin myös Suomen ilmoitukseen liittyvät asiakirjat.

Ensimmäinen askel

STM:n tiedotteen mukaan kyseessä on vasta ensimmäinen askel rokotteen saamiseksi. Suomi tavoittelee rokotteella suojaa koko väestölle.

EU:n yhteishankinnan tuloksena saatujen rokotteiden käytöstä päätetään erikseen, kun hankittaviksi sovittujen valmisteiden teho ja turvallisuus on arvioitu ja kukin valmiste on saanut myyntiluvan Euroopassa. Myyntiluvat antaa Euroopan lääkevirasto (EMA).

Suomi aikoo liittyä myös jatkossa mahdollisiin komission neuvottelemiin sopimuksiin. Tällä halutaan varmistaa, että maa ei ole yhden rokotteen varassa, sillä uusi rokote voi olla teholtaan riittämätön tai haittavaikutukset liian suuret hyötyyn nähden.

Suuri osa ei todennäköisesti saa myyntilupaa

STM:n mukaan Suomi on myös kiinnostunut liittymään rokotteiden yhdenvertaista saatavuutta edistävään COVAX-mekanismiin. Päätös osallistumisesta tehdään elokuun loppuun mennessä.

Maailmanlaajuisesti rokotteita on kehitteillä yli 200.

STM:n mukaan epäonnistumisen riskit ovat suuret, ja on todennäköistä, että suuri osa nyt kehitettävistä rokotteista ei saa riskien vuoksi myyntilupaa.  

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja