Ruotsin valtion epidemiologi HS:lle: Korona on kanssamme ehkä ikuisesti

MTV Uutiset Live Logo LIVE
Katso suorana juuri nyt: Suomen hallitus tiedottaa koronapäätöksistään – tietoa odotetaan myös Skopjen-lennoista

Valtionepidemiologi Anders Tegnell sanoo Helsingin Sanomien haastattelussa, ettei rokotekaan tule hävittämään koronavirusta.

Anders Tegnell sanoo, että korona tulee olemaan kanssamme vielä pitkään, ehkä ikuisesti.

– Tämä on sairaus, josta on vaikea päästä eroon rokottamalla, koska se vaatisi käytännössä koko maailman rokottamista. On muistettava, että olemme onnistuneet rokottamalla hävittämään kokonaan vain yhden taudin maailmanhistoriassa, isorokon, joka oli monella tapaa erilainen sairaus. Isorokko oli valtavan helppo huomata, mutta tämä tauti on vaikeammin seurattavissa, Tegnell sanoo HS:n haastattelussa.

Tegnell sanoo haastattelussa myös, että Ruotsin muista poikkeavan koronavirusstrategian tarkoituksena ei ole antaa taudin levitä väestössä laumasuojan saavuttamiseksi. Hänen mukaansa laumasuoja saattaa syntyä strategian sivutuotteena, mutta ei ole päätarkoitus.

Tegnell arvioi, että laumasuoja on kuitenkin hidastanut tartuntoja jonkin verran muun muassa Tukholmassa.

– Minusta ei ole kovin vakavaa keskustella laumasuojasta, kun pohditaan erilaisia skenaarioita ja toimenpiteitä pitkällä tähtäimellä. On itsestäänselvästi kiinnostavaa, miten laumaimmuniteetti kehittyy tämänkaltaisen taudin suhteen, kun leviäminen jatkuu. Minusta siitä keskusteleminen ei ole outoa, vaan todella luonnollista.

Lue myös:

    Uusimmat