Suomi eväsi aiemminkin kohua herättäneiden lasermittareiden viennin Venäjälle

Venäjän ulkoministeriö kritisoi Suomea maaliskuussa kovin sanoin Suomen myönnettyä luvan viedä Ukrainaan erän lasermittareita. Kesällä puolustusministeriö kielsi suomalaisyritystä viemästä samoja laseretäisyysmittareita Venäjälle.

Noptel Oy haki kesäkuussa lupaa viiden LRF200-etäisyysmittarimoduulin maastavientiin. Noptel on oululainen yritys, jonka omistaa Euroopan suurimpiin tuliasevalmistajiin kuuluva belgialainen FN Herstal.

Puolustusministeriö antoi vientilupahakemukseen kielteisen päätöksen.

Sekä puolustusministeriöstä että ulkoasiainministeriöstä todetaan, että kaikki vientilupapäätökset arvioidaan tapauskohtaisesti. Päätös on tässä tapauksessa kuitenkin ollut helppo, sillä EU on osana pakotepolitiikkaansa kieltänyt puolustustarvikkeiden viennin Venäjälle.

Noptelissakaan päätös vientiluvan hylkäämisestä ei tullut yllätyksenä.

– Kielteinen päätös tuli EU-sanktioiden mukaisesti. Olimme kyllä varautuneet siihen, toimitusjohtaja Markku Koskinen sanoo.

Aiemmin lupa heltisi

Noptel sai kielteisen vientilupapäätöksen kesäkuussa. Vielä tasan vuosi aiemmin, kesäkuussa 2014, puolustusministeriö myönsi yritykselle luvan viedä LRF200-etäisyysmittareita Venäjälle.

Silloin mittarien vastaanottaja oli pietarilainen Comtechprom Co. Ltd.

Uudet pakotesäädökset astuivat kuitenkin voimaan elokuussa 2014. Siitä lähtien puolustustarvikkeiden vienti Venäjälle on ollut pannasta.

– Sama asiakas, jolle tuotetta oli aiemminkin toimitettu, halusi tuotteita lisää. Päätimme hakea lupaa, vaikka käytännössä asia oli meille jo siinä vaiheessa selvä, Koskinen kuvailee.

Koskisen mukaan pakotteilla ei ole ollut vaikutusta Noptelin liiketoimintaan. Myös puolustusministeriön neuvotteleva virkamies Sanna Poutiainen toteaa, että puolustustarvikkeisiin kohdistuvat pakotteet eivät ole aiheuttaneet Suomessa suurta vaikutusta.

– Venäjä ei ole aiemminkaan ollut merkittävä puolustustarvikkeiden vientikohde. Ja toisaalta kyllä suomalaiset yritykset ymmärtävät sen tilanteen, miksi pakotteita asetetaan, Poutiainen sanoo.

”Ei palvele rauhan saattamista Ukrainaan”

Maaliskuussa Venäjä protestoi Suomen päätöstä myöntää vientilupa tuhannelle laseretäisyysmittarille Ukrainaan. Tuotteet vietiin ukrainalaiselle Thermal Vision Technologiesille.

Venäjän ulkoministeriön sivuilla julkaistun lausunnon mukaan myönteinen päätös "ei palvele rauhan ja vakauden saattamista Ukrainaan” ja että etäisyysmittareita voidaan asentaa aseisiin.

Maaliskuussa Suomen puolustusministeriön kaupallinen neuvos Olli Ruuttu totesi MTV Uutisille, että tuote kuuluu EU:n puolustustarvikeluetteloon, mutta että sillä on kuitenkin monia käyttötarkoituksia.

Ukrainan tuhannen etäisyysmittarimodulin lisäksi Noptel on saanut tänä vuonna luvan viedä mittareita Romaniaan, Iso-Britanniaan, Ranskaan, Etelä-Koreaan, Portugaliin ja Kreikkaan.

Ainut hylätty vientilupahakemus on ollut hakemus Venäjälle.

Lue myös:

    Uusimmat