Ukrainan ulkoministeriltä synkkä lausunto: Venäjä uhkailee avoimesti – Niinistö ilmaisi tukensa Ukrainalle

Ulkopoliittisen instituutin tutkija Henri Vanhanen uskoo, että sotatoimet Ukrainassa voivat horjuttaa myös Suomen turvallisuutta 6:06
Ulkopoliittisen instituutin tutkija Henri Vanhanen uskoo, että sotatoimet Ukrainassa voivat horjuttaa myös Suomen turvallisuutta

Ukrainan ulkoministerin Dmytro Kuleban mukaan Venäjä uhkailee Ukrainaa jo avoimesti perikadolla. Kuleba sanoi tiedotustilaisuudessa Baltian maiden ulkoministerien kanssa, että venäläiset kommentaattorit ja viranhaltijat "uhkaavat Ukrainaa sodalla ja Ukrainan valtion tuholla".

Kiristyneestä tilanteesta kertoi myös Euroopan turvallisuus- ja yhteistyöjärjestö Etyj, jonka tarkkailijoiden mukaan tulitaukoloukkausten määrä Itä-Ukrainassa on kasvanut huomattavasti.

Etyjin tarkkailijoiden mukaan loukkausten määrä on parin viime viikon aikana noussut suurimmaksi tänä vuonna samalla, kun Ukraina ja länsimaat ovat ilmaisseet huolensa Venäjän joukkojen keskittämisestä Ukrainan rajoille.

Tarkkailijoiden toimintaa ja liikkumista on rajoitettu selvästi aiempaa enemmän, Etyj ilmoitti. Lisäksi yhdeksää Etyjin kymmenestä valvontalennokista on häiritty.

Taistelut Ukrainan ja Venäjän tukemien separatistien välillä Donetskissa ja Luhanskissa ovat kiihtyneet alkuvuodesta. Venäjä ja Ukraina syyttävät toisiaan tilanteen pahenemisesta. Kiovan mukaan ainakin 28 ukrainalaista sotilasta on kuollut tammikuun jälkeen.

Niinistö ilmaisi tukensa Ukrainalle

Presidentti Sauli Niinistö kävi puhelinkeskustelun Ukrainan presidentin Volodymyr Zelenskyin kanssa, kertoo presidentin kanslia.

Presidentit keskustelivat mahdollisuuksista lieventää jännittynyttä tilannetta Krimin niemimaalla ja Venäjän ja Ukrainan rajalla. Niinistö vahvisti Suomen vankkumattoman tuen Ukrainan suvereniteetille ja alueelliselle koskemattomuudelle, kanslian tiedotteessa kerrotaan.

Niinistö sanoi myös, että Suomi pitää EU:n ja Ukrainan assosiaatio- ja vapaakauppasopimuksen toimeenpanoa tärkeänä.

Aiemmin tällä viikolla Niinistö kävi pitkän puhelinkeskustelun Venäjän presidentin Vladimir Putinin kanssa.

Niinistö ja Putin puhuivat jännittyneestä tilanteesta Krimin niemimaalla ja Venäjän ja Ukrainan rajalla. Niinistö esitti Putinille vakavan huolensa tilanteen kärjistymisestä joukkojen siirtelyn myötä ja toi esiin tarpeen keskusteluille ja toimille jännitteiden vähentämiseksi, kanslia kertoi.

Suomi on myös tarjoutunut isännöimään Putinin ja Yhdysvaltojen presidentin Joe Bidenin mahdollista huippukokousta.

Valkoinen talo kertoi tiistaina, että Biden ehdotti puhelinkeskustelussa Putinille huippukokousta kolmannessa maassa tulevina kuukausina. Venäjä on kertonut harkitsevansa Bidenin ehdotusta.

Kahden amerikkalaisen sotalaivan siirto ehkä peruttu

Turkkilaisten diplomaattilähteiden mukaan Yhdysvallat olisi peruuttanut kahden sotalaivan siirtämisen Mustallemerelle. Asiasta kertoo Turkin valtiollinen uutistoimisto Anadolu diplomaattilähteisiinsä nojaten.

Kahden amerikkalaisen sotalaivan on ollut määrä siirtyä tämän viikon aikana Välimereltä Mustallemerelle.

Yhdysvallat ei tuoreeltaan vahvistanut sen enempää sotalaivojen suunniteltua siirtoa kuin siirron perumistakaan, kertoo uutistoimisto AFP.

Lue myös:

    Uusimmat