Suomessa yhä asuva USA:n ex-suurlähettiläs näpäyttää: "Lopettakaa perässä hiihtäminen"

Bruce Oreck kertoo mikä Suomessa mättää 0:44

Bruce Oreckin mukaan Suomessa kävellään rauhallisesti silloinkin kuin olisi tarvetta juosta. 

Yhdysvaltalainen Bruce Oreck on asunut Suomessa vuodesta 2009. Viime vuoteen saakka hän toimi Suomessa Yhdysvaltain Suomen-suurlähettiläänä.

Vuosien aikana Oreckille on ehtinyt muodostua selvä kuva siitä, mikä maassa mättää: New Yorkissa kasvaneesta ja suurkaupungin tahtiin tottuneesta Oreckista kaikki täällä tapahtuu kovin hitaasti.

– Välillä minua turhauttaa. Suomen on aika lopettaa perässä hiihtäminen ja hypätä edelle, Oreck näpäyttää.

– Kävelette rauhallisesti, kun teidän pitäisi juosta.


Bruce Oreck toimi Yhdysvaltain Suomen-suurlähettiläänä vuodesta 2009 vuoteen 2015. Hän on opettanut Aalto-yliopiston yrittäjyyteen kouluttavassa Aalto Ventures -ohjelmassa vuodesta 2015. Oreck on taustaltaan ympäristöoikeuteen erikoistunut juristi. Huomiota Suomen mediassa on herättänyt myös Oreckin kehonrakennusharrastus.

New Yorkista ja Yhdysvalloista olisi opittavaa muussakin kuin rivakkuudessa.

Oreck pitää yhtenä Yhdysvaltain parhaista puolista luovuutta, joka syntyy, kun vanhoja käsityksiä haastetaan. Vanhoja käsityksiä taas haastavat Oreckin mukaan parhaiten ulkomailta saapuvat, jotka tarkastelevat maan käytäntöjä ulkopuolisina.

Suomessa ei oteta kansainvälisyydestä kaikkea irti.

– Suomella olisi mahdollisuus tähdätä kansainvälisemmäksi ja toivottaa lahjakkuudet ympäri maailmaa tervetulleiksi. Se auttaisi Suomea pysymään kekseliäänä.

Reiluus parasta suomalaisissa

Työ suurlähettiläänä päättyi viime vuonna ja sen jälkeen Oreck on opettanut Aalto-yliopistossa. Vaikka hän pitää perinteiseen tapaan luonnosta ja saunasta, Suomeen jäämisen syynä oli Oreckin kiinnostus sitä kohtaan, miten Suomi luovii vaikeassa taloustilanteessa.

Oreck ajattelee, että hankalien tilanteiden puristuksissa syntyy uusia, kiinnostavia ideoita.

– Minusta olisi tylsää, jos kaikki toimisi täydellisesti. Muuttaisin varmaan muualle.

Oreck ei kuitenkaan näe Suomea vain ongelmina ja kehityskohtina. Hän kehuu, että jotkin asiat ovat täällä paremmin kuin Yhdysvalloissa. Niitä ovat esimerkiksi koulutus, naisten asema, luontosuhde – ja reiluus.

– Suomalaisilla on valistunut käsitys moraalista ja reiluudesta. Se on todella arvokasta. 

Lue myös:

    Uusimmat