Mainos

Suomessa syntyy vauvoja ennätysvähän – Professori huolissaan: "Kuka maksaa jatkossa hyvinvointipalvelut?"

1:16

Tilastokeskuksen mukaan syntyneiden lasten määrä Suomessa on laskenut tammi-toukokuussa seitsemän prosenttia viime vuoden vastaavaan verrattuna.

Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksella ennakoidaan, että vauvamäärä jää tänä vuonna ensimmäistä kertaa alle 50 000:n sitten vuoden 1868 nälkävuoden. Kuluva vuosi on jo seitsemäs, kun syntyvien lasten määrä vähenee.

Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen tutkimusprofessori Mika Gissler arvioi, että tänä vuonna syntyy noin 49 000 lasta.

– Näin pientä syntyneiden määrää ei ole tilastoitu sitten vuoden 1868, jolloin oli nälkävuodet ja suomalaisiakin oli paljon vähemmän kuin nyt, Gissler toteaa.

Sama trendi jatkuu

Professori arvioi trendin pysyvän samankaltaisena ainakin lähitulevaisuuden ajan.

– Se vahvistaa trendiä, joka meillä oli jo viime vuonna. Kuolleita oli enemmän kuin syntyneitä ja luonnollinen väestönkasvu on miinusmerkkinen. Tällä on vakavia seurauksia meidän huoltosuhteelle. Eli kuka maksaa jatkossa meidän hyvinvointipalvelut ja eläkkeet? kysyy tutkimusprofessori Mika Gissler.

Yksi syy suomalaisten vauvainnon hiipumiselle on epävarma taloustilanne. Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen tutkimusprofessori Mika Gisslerin mukaa myös leikkaukset jarruttavat syntyvyyden kasvua.

– Nyt nämä viimeaikaiset päätökset joissa ollaan tukia vähennetty, päivähoitoa rajoitettu ja kouluun tehdään heikennyksiä, niin ne ei ainakaan tätä syntyvyyttä ja hedelmällisyyttä lisää, Gissler summaa.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.