Suomessa on nyt noin 100 ultrarikasta, jolla on lähes sadan miljoonan euron omaisuus – määrä kaksinkertaistumassa lähivuosina

Suomessa on tuoreen selvityksen mukaan nyt 100 ultrarikasta ja pian vielä huomattavasti enemmän. Näin siitäkin huolimatta, että ajat näyttävät epävakailta.

Suomessa on satakunta ultrarikasta, Ruotsissa 1 100 ja Norjassa noin 200. Näin raportoi liikkeenjohdon neuvontayhtiö Boston Consulting Group uudessa selvityksessään, jonka aihe on maailman yksityinen varallisuus.

Suomessa ultrarikkaiden määrä on näillä näkymin kaksinkertaistumassa noin 200 ihmiseen vuoteen 2026 mennessä.

Ultrarikkaaksi konsulttiyhtiö määrittelee henkilön, jonka varallisuuden arvo on yli sata miljoonaa dollaria, eli 97 miljoonaa euroa. 

Maailmanlaajuisesti yksityinen varallisuus kasvoi viime vuonna 500 biljoonaan euroon, mikä on uusi ennätys. Näin siitäkin huolimatta, että ajat näyttävät epävakailta.

Tiedotteen mukaan varallisuuden nousua tukivat vahvat osakemarkkinat sekä kiinteistöjen kysynnän kasvu. Yhtiö arvioi kasvun myös jatkuvan Ukrainan sodasta huolimatta.

Tasaista rikastumista kriiseistä huolimatta

Suomessa yhteenlaskettu henkilökohtainen varallisuus kasvoi 2020–2021 noin 10 prosenttia. Kasvu oli hieman muuta maailmaa hitaampaa, mutta Länsi-Euroopan kuuden prosentin kasvua selvästi vahvempaa. Ruotsissa varallisuus kasvoi 15 prosentin vauhtia.

Aasian ja Tyynenmeren alueella, Japania lukuun ottamatta, varallisuuden kasvu jatkuu kaikista nopeimpana.

Myös Lähi-idän ja Afrikan varallisuus tulee kasvamaan seuraavien viiden vuoden aikana. Se tulee ottamaan suurimman harppauksen alueellisesti vertaillen. Pohjois-Amerikassa ja Länsi-Euroopassa varallisuuden kasvu näyttäisi hieman hidastuvan.

Hongkong tulee todennäköisesti ensi vuonna ohittamaan Sveitsin, joka tällä hetkellä hallitsee eniten yksityistä, rajat ylittävää omaisuutta.

Miljardöörilista on julkaistu – mukana seitsemän suomalaista 0:30
Katso myös: He olivat vuosi sitten maailman rikkaimmat ihmiset – mukana seitsemän suomalaista

Muutos lopettaa Sveitsin määräävän aseman

Muutos lopettaa yli 200 vuotta kestäneen Sveitsin määräävän aseman. 

Varallisuus koostuu pääasiassa käteisestä ja talletuksista, joukkovelkakirjoista, osakkeista sekä sijoitusrahastojen osakkeista, henkivakuutuksista ja eläkkeistä.

Myös suomalaisten velat kasvoivat nelisen prosenttia. Seuraavan viiden vuoden aikana velan uskotaan kasvavan 3,3 prosentin vuosivauhtia.

Global Wealth Report on Boston Consulting Groupin vuosittainen raportti, joka julkaistiin nyt 22. kerran. Tutkimus käsittää 97 maata. Luvuissa ei ole otettu huomioon valuuttakurssien muutosten vaikutuksia varallisuuteen.

Lue myös:

    Uusimmat