Uuden uhanalaisuusarvion mukaan Suomessa on nyt kahdeksan uhanalaista nisäkäslajia. Kaikkein uhanalaisin nisäkäslaji on naali eli napakettu, joka luokitellaan äärimmäisen uhanalaiseksi.
Uhanalaisuusarvioinnissa tarkasteltiin 75 Suomessa esiintyvää nisäkäslajia tai alalajia. Luokka säilyi ennallaan 55 arvioidulla lajilla.
Uhanalaisin laji on naali, joka on äärimmäisen uhanalainen. Saimaannorppa, ahma, susi ja ripsisiippa luokiteltiin erittäin uhanalaisiksi. Pikkulepakko, liito-orava ja hilleri ovat vaarantuneita. Silmälläpidettäviä lajeja ovat euroopanmajava, kenttämyyrä, karhu, itämerennorppa ja metsäpeura.
Lue myös: Kultasirkku hävisi kokonaan – Suomen linnut entistä uhanalaisempia
Liito-oravan tilanne heikentynyt
Useiden vuosien runsastumisen ansiosta ilveksen uhanalaisuusluokkaa voitiin laskea silmälläpidettävästä elinvoimaiseksi. Ilvestä tavataan koko maassa, satunnaisesti myös Ahvenanmaalla. Ilves siirrettiin luokkaan elinvoimaiset lisääntymiskykyisten yksilöiden määrän perusteella.
Liito-orava siirrettiin silmälläpidettävistä takaisin luokkaan vaarantuneet. Muutos perustuu ennen kaikkea tiedon tarkentumiseen. Vakiolaskennoissa havaittiin selvästi vähemmän asuttuja liito-oravareviirejä kuin aikaisemmin.
Metsästys ja laiton pyynti nisäkkäiden uhkana
Yleisimmät nisäkkäiden uhanalaisuuden syyt ja tulevaisuuden uhkatekijät ovat metsästys ja laiton pyynti, sivusaaliskuolleisuus sekä pieniin populaatioihin liittyvät satunnaistekijät. Ilmastonmuutos vaikuttaa naalin sekä itämeren- ja saimaannorpan menestymiseen.
Metsien käytön ja metsärakenteen muutoksen katsotaan olevan kahden lajin, liito-oravan ja metsäpeuran uhkatekijänä.