Mainos

Suomessa OECD:n viidenneksi korkein veroaste

Ruotsi ainoa yli 50 prosentin veroasteen maa. Britannian talouskasvu jää hitaammaksi kuin ennustettu.

Suomen veroaste laski viime vuonna teollisuusmaiden viidenneksi korkeimmaksi. OECD:n tietojen mukaan Suomen veroaste laski 0,5 prosenttiyksikköä 44,3 prosenttiin. Suomen veroaste on laskenut lähes neljä prosenttiyksikköä vuodesta 2000. Viime vuonna se laski samaksi kuin vuonna 1990 eli ennen suurta lamaa.

Norjan verotuksen kiristyminen nosti maan veroasteen 44,9 prosenttiin eli OECD:n neljänneksi korkeimmaksi. Ruotsi pysyi kireimmän verotuksen maana. Ruotsin veroaste nousi 50,7 prosenttiin eli prosenttiyksikön kymmenyksen korkeammaksi kuin vuotta aiemmin.

Yhdysvaltain ja Japanin verotus on puolta kevyempää kuin ainoana maana yli 50 prosentin veroasteeseen yltäneen Ruotsin. Yhdysvaltain veroaste laski viime vuonna 25,4 prosenttiin, kun se vuonna 2000 oli 29,9 prosenttia. Japanin viime vuoden verotietoja ei vielä ole käytettävissä, mutta vuonna 2003 Japanin veroaste oli 25,3 prosenttia.

OECD-maiden alhaisin verotus on Meksikossa. Meksikon veroaste laski viime vuonna 18,5 prosenttiin, kun se vuotta aiemmin oli 19,0 prosenttia.

Britannian alijäämä noussut vakaus- ja kasvusopimuksen enimmäisrajalle

Britannian kokonaistuotannon kasvu jää Taloudellisen yhteistyön ja kehityksen järjestön OECD:n maakatsauksen mukaan tuntuvasti aiemmin ennakoitua hitaammaksi. OECD laski ennustetta Britannian bruttokansantuotteen kasvusta ja varoitti hallitusta julkisen talouden alijäämän kasvusta.

OECD:n uuden ennusteen mukaan Britannian bruttokansantuotteen kasvu hidastuu tänä vuonna 1,7 prosenttiin. Edellinen ennuste oli 2,4 prosenttia.

Britannian julkisen talouden alijäämä on noussut jo 3,0 prosenttiin bruttokansantuotteesta eli EU:n vakaus- ja kasvusopimuksen enimmäisrajalle. OECD varoittaa, että alijäämä uhkaa kasvaa edelleen.

Maaraportin mukaan budjettipolitiikka on ollut voimakkaasti kasvua tukevaa vuodesta 2000 lähtien, mutta julkisen talouden alijäämä on noussut jo kolmeen prosenttiin. Raportti toteaa, että ellei julkinen talous ala pian palata virallisten ennusteiden mukaiseksi, tarvitaan lisätoimia sen tasapainottamiseksi.

Britannian valtiovarainministeri Gordon Brown myönsi viime kuussa, että maan talouskasvu näyttää jäävän hitaammaksi kuin hallituksen ennustama 3,0-3,5 prosenttia. Ministeriö ei kuitenkaan ole korjannut ennustetta, vaikka bkt:n kasvu jäi toisella neljänneksellä vain 1,5 prosenttiin eli hitaammaksi kuin kertakaan sitten vuoden 1993.

(MTV3-STT)

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja