Mainos

Suomessa lasten ruutuajalla tiukemmat rajoitukset kuin muissa pohjoismaissa

Suomalaisvanhemmat asettavat lasten ruudun parissa viettämälle ajalle tiukemmat säännöt kuin muut pohjoismaalaiset. Tärkeimmiksi syiksi ruutuajan rajoituksille kerrotaan, etteivät lapset muuten saa tarpeeksi liikuntaa ja ulkoiluaikaa.

Asia käy ilmi Specsaversin teettämästä tutkimuksesta.

Tutkimuksen mukaan 57 prosenttia suomalaisperheistä pitää lapsille asettamiaan ruutuajan rajoituksia tiukkina, kun taas ruotsalaisista 40 prosenttia ja tanskalaisista vain 37 prosenttia kertoo asettaneensa ruudun katselulle tiukat aikarajat.

Ruudun ääressä vietetyn ajan rajaamisen lisäksi suomalaiset suhtautuivat tiukimmin myös laitteiden käyttöön. 60 prosentissa suomalaisperheistä lapset saavat käyttää esimerkiksi tietokonetta tai tablettia vasta suoritettuaan tietyt askareet, kuten läksyt tai urheilutreenit. Ruotsissa vastaava prosentti on 44 ja Tanskassa vain 29.

– Tutkimuksen perusteella vaikuttaa, että Suomessa suhtaudutaan vakavasti lasten näytön parissa viettämään aikaan. Tärkeimmiksi syiksi lasten ruutuajan rajoittamiselle mainittiin, etteivät lapset muuten saa tarpeeksi liikuntaa ja ulkoiluaikaa. Ulkoilu on lapselle monestakin syystä tärkeää, ja siinä myös silmät saavat lepoa, kertoo Specsaversin tuotejohtaja, optikko Tanja Korteniemi.

Lapsen kasvaessa myös ruudun äärellä vietetty aika lisääntyy. Tutkimuksen mukaan 7–11-vuotiaat viettävät 2–6-vuotiaita suomalaislapsia enemmän aikaa näyttöpäätettä katsellen.

– Lähelle katsominen on silmille aina raskainta. Jatkuva kirkkaan, välkkyvän ruudun katselu voi laukaista päänsäryn tai väsyttää silmiä. Tietokonetta tai tablettia käyttäessä olisikin hyvä siirtää aina välillä katsetta kauemmaksi, jolloin silmä pääsee rentoutumaan, toteaa Korteniemi.

Kone kiinni illalla

Näytön parissa vietetty aika saattaa vaikuttaa myös lapsen unen saantiin: tutkimuksesta käy ilmi, että seitsemäsosa suomalaislapsista kokee joskus nukahtamisvaikeuksia ruudun ääressä vietetyn ajan jälkeen.

– Näyttöpäätteen tai älypuhelimen katselua kannattaa välttää iltaisin ennen nukkumaanmenoa. Jotta uni tulee silmään, on iltahetkien rauhoittaminen hyväksi etenkin lapsille. Tämä pätee kuitenkin myös aikuisiin, muistuttaa Korteniemi.

Lisää aiheesta
  Mainos
  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja