Kolme asiaa, jotka lapsen päivään pitää mahtua – näin liiallinen ruudun tuijottaminen voi näkyä

Mikä on sopiva määrä ruutuaikaa lapselle? 9:12
Katso Inka Kiurun haastattelu videolta!

Pientä lasta ei kannata passivoida ruudun ääreen.

Vauvojen kiinnostus värejä, selkeitä kuvia ja liikettä kohtaan alkaa jo muutaman kuukauden iässä. Medialaitteet tarjoavat kaikkea tätä, mutta pienten lasten passivoituminen ruutujen ääreen ei ole suositeltavaa.

Alle 2-vuotiaiden ruutuajan hyötyjä on vaikea todentaa ja virallisissa ruutuaikasuosituksissa on linjattu, että pienet lapset hyötyvät digimedioiden sijaan vuorovaikutustilanteista ja liikunnasta.

– Vauvalla ja taaperolla kehitys tapahtuu matkimalla muita ihmisiä. Pieni lapsi ei hyödy digimediasta, päinvastoin. Passiivinen ruudun katseleminen vie aikaa vuorovaikutukselta, kertoo MLL:n mediakasvatuksen asiantuntija Inka Kiuru.

Näin liiallinen ruutuaika näkyy lapsessa

Isompien lasten kohdalla suositukset ruutuajasta ovat alle kouluikäisillä lapsilla alle kaksi tuntia päivässä ja 2–4-vuotiailla tunti päivässä. Kiuru muistuttaa, että pelkkää minuutti- tai tuntimäärää tärkeämpää on katsoa kokonaiskuvaa ja sitä, minkälaisista asioista asioista lapsen päivä koostuu.

– Lapsen päivään pitää mahtua liikuntaa, leikkiä ja lepoa. Jokainen vanhempi tuntee parhaiten oman lapsensa. Liiallinen ruutujen tuijottaminen näkyy lapsessa ärtyneisyytenä, unettomuutena ja haluttomuutena tehdä mitään muuta.

Ruotsissa virallisia ruutuaikasuosituksia ei ole, vaan Ruotsissa suositellaan ylipäätään välttämään pikkulasten passiivista paikallaanoloa. Norjassa suosituksia päivitettiin tällä viikolla ja käyttöön otettiin samat WHO:n suositukset, joita Suomessakin noudatetaan.

Viiden jälkeen nähdään joka arkipäivä MTV3-kanavalla kello 16.58 alkaen. 

Ohjelma on katsottavissa suorana ja tallenteena myös MTV Katsomossa. Muista päivän uutisissa ja puheenaiheissa myös MTV Uutiset Live

Katso yllä olevalta videolta MLL:n mediakasvatuksen Inka Kiurun haastattelu Viiden jälkeen-ohjelmassa.


Lue myös:

    Uusimmat