Suomessa kehitettiin uusi ase syöpää vastaan – geelissä kasvava "minirintasyöpä" syntyi yllättävällä tavalla

Rintasyövän tutkimuksessa oli ongelma, johon löytyi ratkaisu yllättävällä tavalla:"Mysteeri ratkesi" 2:13
Lupaava löydös syntyi kuin sattumalta. Videolla kerrotaan, miten tutkija Pauliina Munne sysäsi tutkijajoukon heureka-elämykseen.

Suomalaistutkijat kehittivät geelissä kasvavan "minirintasyövän", josta toivotaan apua entistä tehokkaampien hoitojen kehittämiseen. Tutkimusryhmän vetäjä Juha Klefström vieraili Uutisaamussa kertomassa löydöksen merkityksestä. 

Rintasyöpä on suomalaisnaisten yleisin syöpä, johon sairastuu maassamme vuosittain noin 5000 henkilöä. Valtaosa rintasyövistä on hormonireseptoripositiivisia rintasyöpiä eli syöpäsolujen pinnalla on niiden jakautumista lisääviä hormonivastaanottimia.

Rintasyöpää tutkitaan ottamalla rinnasta kudosnäyte, joka viedään laboratorioon. Vuosien ajan menetelmään on liittynyt mystinen ongelma, sillä matkalla hormonireseptorit häviävät kuin tuhka tuuleen. Paikan päällä laboratoriossa ei ole ollut mitään, mitä tutkia.

Nyt suomalaistutkijat ovat löytäneet ratkaisun ongelmaan. Helsingin yliopiston ja Aalto-yliopiston monitieteellisen tutkimuksen avulla on kehitetty geelissä kasvava "minirintasyöpä". Pitkällisen kehittämisen tuloksena kehitetty geeli aiheuttaa painetta kudokseen, jolloin reseptorit pysyvät näytteessä.

Löydöksestä toivotaan apua entistä tehokkaampien rintasyöpähoitojen kehittämiseen.

Yllä olevalla videolla kerrotaan, miten havainnon tehnyt Pauliina Munne hoksasi, kuinka geeliin saadaan riittävästi painetta!

Alustavat tulokset uusista lääkkeistä lupaavia

Rintasyövän ennuste on yleensä hyvä, varsinkin jos tauti havaitaan varhaisessa vaiheessa. Monesti kuitenkin käy niin, että lääkkeen teho heikkenee, jolloin rintasyöpä pääsee jälleen kasvamaan.

Uutisaamussa vieraillut tutkimusryhmän vetäjä, professori Juha Klefström Helsingin yliopistosta toivoo löydöksestä apua tähän ongelmaan.

Huomenta Suomi nähdään MTV3-kanavalla joka arkiaamu kello 6.25-9.30 välisenä aikana. 

Viikonloppuisin Huomenta Suomi nähdään kello 9-12. 

Ohjelma on katsottavissa myös MTV Katsomossa ja MTV Uutiset Livessä

– Voimme keksiä, mikä olisi se uusi lääke, mikä pitää antaa tässä vaiheessa, kun ensimmäisen lääkkeen vaikutus on tylsynyt. Pystymme tutkimaan sekä lääkeresistenssin muodostumista että lääkkeen toimintaa tarkasti.

Koska tutkimusta on tehty yhteistyössä yhdysvaltalaisen lääkeyhtiön kanssa, ei tehokkaampia lääkkeitä välttämättä jouduta odottamaan vuositolkulla. Alustavat tulokset uuden sukupolven hormonilääkkeistä ovat erittäin lupaavia.

– Mielestäni tämä avaa uuden kappaleen hormonireseptoripositiivisten rintasyöpien tutkimisessa ja uusien lääkkeiden kehittämisessä sairautta vastaan, Klefström sanoo.

Rintasyövän torjuntaan uusia keinoja 7:24
Mistä hormonireseptoripositiivisissa rintasyövissä on oikein kyse? Katso koko haastattelu videolta.

Lue myös:

    Uusimmat