Suomessa hukkui kesäkuukausina yli kolmannes keskimääräistä vähemmän ihmisiä

Näin tunnistat hukkuvan 2:41
Video: Näin tunnistat hukkuvan. Videolla esiintyy Suomen Uimaopetus- ja Hengenpelastusliito viestintäasiantuntija Niko Nieminen.

Sateinen loppukesä vähensi osaltaan hukkumiskuolemia, Suomen Uimaopetus- ja Hengenpelastusliitto arvelee.

Tämän vuoden kesäkuukausina Suomessa hukkui 40 ihmistä, käy ilmi Suomen Uimaopetus- ja Hengenpelastusliiton (SUH) median välityksellä keräämistä ennakkotiedoista.

Se on yli kolmanneksen vähemmän kuin viimeisen kahdenkymmenen vuoden keskiarvo eli 65 ihmistä.

Myös tammi-elokuun aikana hukkuneiden määrä on laskenut merkittävästi. Tänä vuonna hukkuneita oli yhteensä 57, kun viimeisen kahdenkymmenen vuoden aikana keskiarvo oli 99 ihmistä.

Liiton mukaan luvut saattavat viitata positiiviseen kehitykseen kansalaisten vesiturvallisuusasenteissa. Liiton viestintäasiantuntija Niko Nieminen sanoo tiedotteessa, että sateinen loppukesä on varmasti ollut osasyynä kesän hukkumislukujen laskuun. 

Hänen mukaansa sää ei kuitenkaan yksinään selitä laskevaa trendiä, koska kesän keskilämpötilat olivat suuressa osassa maata hieman yli normaalin.

–  On mahdollista, että myös järjestöjen ja viranomaisten viimeaikaiset vesiturvallisuuskampanjat ja muu työ vesiturvallisuuden eteen ovat lisänneet yleisön tietoisuutta ja johtaneet turvallisempiin käytäntöihin vesillä, hän sanoo.

Noin puolet hukkuneista humalassa

Elokuussa hukkui 11 ihmistä. Viime vuoden elokuussa hukkumisia oli 15. Kuusi hukkumisista tapahtui vesiliikenteessä, kaksi uidessa, yksi veteen putoamisen seurauksena ja kahdessa tapauksessa tapahtumien kulku ei ole selvillä.

Suomessa hukkuu tapaturmaisesti vuosittain noin 100–150 ihmistä, joista noin puolet kesäkuukausien aikana. Lähes puolet hukkuneista on päihtyneitä.

Tyypillisesti hukkuminen tapahtuu liiton mukaan uimisen tai pulikoinnin yhteydessä, kiikkerällä soutuveneellä liikuttaessa tai esimerkiksi laiturilta putoamisen jäljiltä.

Lue myös:

    Uusimmat