"Jokainen niistä on liikaa" – Suomessa on hukkunut tänä vuonna jo 61 ihmistä: Jäihin menehtyneitä lähes viisinkertainen määrä edellisvuoteen verrattuna

Tänä vuonna on hukkunut jo 61 ihmistä – MTV tutustuu Hietaniemen uimarannalla uusiin monikielisiin varoituskyltteihin 7:15
Tänä vuonna on hukkunut jo 61 ihmistä. MTV tutustui uusiin monikielisiin varoituskyltteihin Hietaniemen uimarannalla.

Suomessa on hukkunut puolen vuoden aikana 61 ihmistä. Suurin osa heistä hukkui jäihin.

Suomen Uimaopetus- ja Hengenpelastusliitto (SUH) ry on julkaissut tilaston siitä, kuinka moni on kuollut Suomessa hukkumalla tämän vuoden aikana.

Tammikuun alun ja kesäkuun lopun välisenä aikana on hukkunut yhteensä 61 ihmistä. Se on 17 enemmän kuin viime vuonna samaan aikaan, sillä silloin hukkuneiden määrä oli 44.

Suurin piikki on jäihin hukkuneiden kohdalla. 2019 alkuvuodesta jäihin hukkui neljä ihmistä, tänä vuonna vastaavassa ajassa määrä oli 19.

– Talvi oli todella heikko ja jäätilanne aiheutti sen, että hukkumisia on enemmän, SUHin koulutussuunnittelija Anne Hiltunen kertoi MTV Uutiset Livessä.

– Ja toki tuo korona aiheutti sen, että ihmisille tuli enempi vapaa-aikaa ja lähdettiin liikkumaan luontoon, ja sitten sattui ja tapahtui, hän jatkoi.

"Jokainen niistä on liikaa"

Tuntemattomasta syystä on hukkunut 18 ihmistä, vesiliikenteessä 11 ja uidessa 8.

SUHin ennakkotilasto pohjautuu mediatietoihin, joten tarkempia tietoja ei ole ja viralliset luvut hukkuneista löytyvät aikanaan Tilastokeskuksen kuolinsyytilastoista. 

Kuukausista surullisin hukkumistilaston kannalta on ollut kesäkuu, jolloin hukkui 18 ihmistä.

– Jokainen niistä on liikaa ja niitä pystyttäisiin myös välttämään hyvällä vesiturvallisuusasenteella, Hiltunen totesi.

Tilastossa kerrotaan, että hukkuneista 48 on ollut miehiä ja seitsemän naisia. Kuuden sukupuoli on tuntematon.

Maantieteellisesti eniten hukkumistapauksia on sattunut Etelä-Suomessa (18) sekä Länsi- ja Sisä-Suomessa (17).

Uimataidossa puutteita

Usein hukkumisen syynä on se, että ihminen ei osaa uida. Suomessa uimataitoa pidetään kansallistaitona ja uintiopetus kuuluu peruskoulun opetussuunnitelmaan, mutta silti uimataidottomuudestakin johtuvia hukkumisia tapahtuu.

Helsingin Hietaniemen uimarannalla on hukkunut tänä kesänä jo kaksi ihmistä, ja molemmat heistä olivat ulkomaalaistaustaisia.

– Kyllähän monet maahanmuuttajat tulevat sellaisesta maasta, missä ei olla tuhansien järvien ja merien äärellä vaan enempi on sitä kuivuutta ja uimataito ei ehkä ole ihan samalla tavalla kuin meille suomalaisille se taito, Hiltunen kertoo.

Hän kuitenkin lisää, että maahanmuuttajillekin järjestetään eri kunnissa ja kaupungeissa erillistä uimaopetusta.

Lue myös:

    Uusimmat