Suomessa asuva italialainen: Taas tuli "jytky" Italian vaaleissa – maalla on 140 miljardia syytä pysyä kuuliaisena EU:lle

7:43
Äärioikeisto voitti parlamenttivaalit – Italia saa ensimmäisen naispääministerin

Italian parlamenttivaalit on voittanut äärioikeistolainen Italian Veljet -puolue. MTV:n kirjeenvaihtaja kertoo, että italialaiset saavat hyvin määrätietoisen ja konservatiivisen pääministerin.

MTV:n Euroopan kirjeenvaihtaja Heikki Piuhola kertoo vaalien jälkeisistä tunnelmista Italiassa sen jälkeen, kun Giorgia Melonin Italian Veljet -puolue sai odotetusti vaalivoiton. 

– Hän on katolilaisia perhearvoja korostava, jossain määrin pakolaisuutta vastustava ja myös aborttia ja seksuaalivähemmistöjen oikeuksia vastustava pääministeri, Piuhola kertoo.

Melonia on Italian ensimmäinen naispuolinen pääministeri. Italian Veljet on vaaliliitossa oikeistopopulistisen Legan ja keskustaoikeistolaisen Forza Italia -puolueiden kanssa.

– Tietenkin opposition puolelta on oltu erittäin happamia ja varoiteltu oikeistoliittouman politiikasta, Piuhola kuvaa opposition mielialoja vaalituloksen jälkeen.

Kolmen oikeistopuolueen koalitio ei ole Piuholan mukaan kuitenkaan yksimielinen, ja odotettavissa on erimielisyyksiä ja yhteenottoja.

Meloni kuitenkin vakuutti aamupäivällä pitämässään puheessaan, että hän on kaikkien italialaisten pääministeri ja aikoo pysyä vallassa seuraavan vaalikauden loppuun.

Italia on riippuvainen EU:n tukirahoista

Äärioikeistolaisen puolueen nousu maan johtoon on herättänyt huolta myös EU:ssa siitä, että Italia liittoutuu nyt enemmän Puolan ja Unkarin kanssa.

Piuholan mukaan liittoutumisesta voisi seurata entistä enemmän ongelmia etenkin Euroopan komissiolle, jolla on ollut jo ennestään vaikeuksia saada EU-maat toimimaan yhtenäisesti. Unkari on esimerkiksi rikkonut oikeusvaltioperiaatetta, ja maan oikeuslaitoksen ja lehdistön riippumattomuus on heikentynyt.

– Toisaalta Italia on myös riippuvainen EU:n rahoista. EU maksaa Italialle kaiken kaikkiaan 200 miljardia euroa muun muassa koronatukia, joista 140 miljardia euroa on vielä nostamatta, Piuhola kertoo.

Melonin vaalikampanja "tehokasta taktikointia"

Suomessa asuva italialainen Marcello Ganassini kertoo, ettei vaalitulos tullut hänelle yllätyksenä.

– Vaikka kyseessä on ollut aika lyhyt vaalikampanja, gallupien mukaan oli alusta alkaen selvää, että on vain yksi ja ainoa voittaja eli Giorgia Melonin Italian veljet -puolue.

Ganassini muistuttaa, että Italiassa on viimeisen kolmenkymmenen vuoden aikana ollut useampi samanlainen ”jytky” eli populistisen puolueen yhtäkkinen vaalimenestys. Ganassini kuvaa pääministeri Melonin vaalikampanjaa ”tehokkaaksi taktikoinniksi”, jossa hän on pyrkinyt tavoittelemaan mahdollisimman laajaa äänestäjien kirjoa.

Vuoden 2018 vaaleissa Italian veljet saivat vain 4,4 prosenttia äänistä.


Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja