Italia saa oikeistolaisimman hallituksen sitten Benito Mussolinin: "Taas kerran voitettiin vaalit lupaamalla kaikkea kivaa kaikille"

2:17
Äärioikeisto voitti Italian parlamenttivaalit. Katso kirjeenvaihtajan raportti paikan päältä. 

Asiantuntijat eivät usko, että äärioikeistolaisen Italian veljet -puolueen vaalivoitto kääntää Italian talouspolitiikkaa ylösalaisin.

Uuden hallituksen muodostanee Giorgia Meloni, josta samalla tulee Italian ensimmäinen naispääministeri. Yhdessä äärioikeistolaisen Lega-puolueen ja keskustaoikeistolaisen Forza Italian kanssa oikeistoliittouma on saamassa yli 43 prosenttia äänistä. Italian vaalitapa varmistaa liittoumalle enemmistön senaattiin ja edustajainhuoneeseen.

Muissa Euroopan maissa ja erityisesti Euroopan unionissa oikeistoliittouman valtaantulo herättää kysymyksiä sekä Italian talouspolitiikasta Mario Draghin jälkeen että Venäjälle asetetuista pakotteista.

S-pankin päästrategi Lippo Suominen ei kuitenkaan usko Italian vaalituloksen muuttavan merkittävästi talouspoliittisia linjoja koko Euroopan tasolla. Italia on vaikeassa taloustilanteessa, sillä se on jatkanut velkaantumistaan vanhan velkaperinnön päälle, minkä lisäksi se on EU:sta riippuvainen.

– Mutta täytyy muistaa, että Italiassa on toisen maailmansodan jälkeen ollut 69 hallitusta, joiden keski-ikä on ollut vuosi ja yksi kuukausi. Siinä mielessä Italiassa muutos on pysyvää.

Suomisen mukaan vaalit voitettiin lupaamalla ”kaikkea kivaa ja hyvää kaikille.”

– Luvattiin niin veroalea kuin minimieläkkeiden nostoa. Selkeästi halutaan jatkaa elvyttävän talouspolitiikan tiellä. Mutta kun alijäämät ja velkaisuus on isoja, inflaatio ja energiakriisi vaikuttavat, niin taloudellinen lähtötilanne on vaikea.

EU-kriittisiä äänenpainoja hillitsevät myös Brysselin suunnasta tulevat rahasummat.

– EU:n tuorein etupaketti Italialle on lähes 200 miljardia euroa ja sitä maksetaan vähitellen pienissä erissä vuoteen 2026 asti. Sitä on maksettu vasta parikymmentä miljardia, Suominen sanoo ja muistuttaa, että maksut katkeavat jos Italia poikkeaa sovituista säännöistä.

Italian tuleva hallitus on maan oikeistolaisin sitten toisen maailmansodan ja Benito Mussolinin fasistihallinnon.

10:12
Italian vaaleissa lupailtiin veroalea – miten tulos näkyy EU:n kukkarolla?

Entinen Italian-suurlähettiläs Petri Tuomi-Nikula arvioi Giorgia Melonia taitavaksi poliitikoksi, joka osaa puhua vakuuttavasti.

– Hän osaa saada ihmiset mukaansa omaan ajattelutapaansa, joka on perinteistä arvokonservatismia enemmänkin kuin äärioikeistolaisuutta. Nyt viimeisen puolen vuoden aikana Meloni on pyrkinyt tekemään eroa äärioikeistolaiseen menneisyyteen ja asemoidakseen puoluetta oikeistokeskustaan, Tuomi-Nikula toteaa.

Melonin konservatiivisuus ilmenee esimerkiksi siinä, kuinka hän korostaa katolisia perhearvoja, sekä vastustaa aborttia, seksuaaalivähemmistöjä ja maahanmuuttoa

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja