Suomen vuoden 1985 euroviisuedustaja Sonja Lumme muistelee, miten kilpailu vaikutti hänen uraansa: "Jos ei sijoitukaan kauhean hyvin..."

Sonja Lumpeen intohimona musiikki ja tomaatit 9:19
Sonja Lumpeen intohimona musiikki ja tomaatit

Sonja Lumme edusti Suomea vuoden 1985 Euroviisuissa.

Euroviisuviikko on täydessä vauhdissa, ja kilpailu starttaa tiistaina 9. toukokuuta ensimmäisen semifinaalin voimin. Torstaina kamppailaan Euroviisujen toinen semifinaali, ja koko kilpailun voittaja selviää lauantaina.

Iskelmälaulaja Sonja Lumme vieraili sunnuntaina Huomenta Suomen haastattelussa, jossa hän muisteli omaa vuosikymmenten takaista euroviisukokemustaan. Lumme edusti Suomea vuoden 1985 Euroviisuissa kappaleellaan Eläköön elämä.

Lumme kertoi haastattelussa haaveilleensa euroviisuedustajan paikasta jo lapsena.

– Olin ajatellut pienestä pitäen, että jonakin päivänä lähden edustamaan Suomea Euroviisuihin ja pääsen johonkin lämpimään, eksoottiseen paikkaan. Ja niinhän minä pääsinkin, Göteborgiin, hän nauroi.

Lumme totesi, että eihän viisuihin kuitenkaan lopulta aurinkoa menty ottamaan vaan tekemään töitä. Kokemus on piirtynyt laulajan mieleen paitsi ihanana, niin myös työntäyteisenä.

– Paljon oli edustamista ja tekemistä. Sinänsä ymmärrän hyvin Käärijää, kun hän jossain sanoi, että on aika rankkaa tämä työ, hän pohti.

Euroviisut vaikutti Lumpeen uran siten, että laulukilpailun myötä hänen tunnettuutensa kasvoi roimasti etenkin Suomessa. Kilpailussa 9. sijalle yltänyt laulaja kokee, että hänet otettiin koti-Suomessa hyvin vastaan.

–Jotkut ovat sanoneet, että jos ei sijoitukaan kauhean hyvin, niin Euroviisujen jälkeen saattaa tulla pudotus todellisuuteen. Mutta minulla ei kyllä semmoista tullut., hän kertoi.

Laulamisen lisäksi Lumme on intohimoinen kotipuutarhuri ja kirjoittanut aiheesta pari kirjaa, joista viimeisimmästä, Tomaatti! -kirjasta julkaistiin laajennettu toinen painos viime vuonna. Miksi juuri tomaatit ovat lähellä Lumpeen sydäntä? Katso koko haastattelu yllä olevalta videolta!

Lue myös:

    Uusimmat