Euroviisulegenda Anneli Saaristo ymmärsi Käärijän kappaleen täysin väärin – oma menestyshetki viisulavalla oli hänen elämänsä rankin kokemus

Anneli Saaristo kuvailee 80-luvun Euroviisukokemustaan hurjaksi – tätä mieltä hän on Käärijän biisistä 11:00
Katso videolta, mitä Anneli Saaristo arvelee Käärijän menestyksestä Euroviisuissa, ja mikä on ollut hänen uransa käännekohta. Saaristo kertoo myös, mitä vinkkejä antaisi Käärijälle Euroviisuihin.

Laulaja Anneli Saaristo sijoittui vuonna 1989 Euroviisuissa seitsemänneksi.

Laulaja Anneli Saaristo, 74, edusti Suomea Euroviisuissa Sveitsin Lausannessa vuonna 1989 kappaleella La Dolce Vita. Saaristo esittää usein rajuja lattaribiisejä sekä argentiinalaista tangoa ja milongaa, joka on eräs musiikin tyylilaji.

Euroviisukokemustaan hän kuvailee hurjaksi.

– Elämässäni varmaan rankin. Minusta otettiin valokuvia ennen ja jälkeen. Ennen-kuvassa olin äärimmäisen pelokas, aivan kuin jotain hirveää olisi tapahtumassa. Esityksen jälkeen tullessani pois lavalta kahden kitaristin kanssa olin kuin pieni tyttö, joka on juuri onnistunut koulun näytelmässä. Niin onnellinen hymy, Saaristo kertoi MTV Uutisille.

Saaristo sijoittui kappaleellaan seitsemänneksi, mikä on yhä paras suomenkielisen euroviisukappaleen sijoitus. Paremmin sijoittuneet viisuvoittaja Lordi, Blind Channel ja Marion Rung esittivät kappaleensa viisufinaalissa englanniksi. Vaikka Saaristolla oli tiimi ympärillään, hän koki silti olevansa Euroviisuissa täysin yksin.

– Vaikka tiimi oli siinä ja minulla oli hieno kuoro sekä iso orkesteri, niin jännitys oli aivan poikkeuksellisen kova. Uskoin siihen biisiin niin täysillä, vaikka sitä edelsi Suomessa negatiivista kirjoittelua. Aina euroviisuedustajaa haukutaan ja arvostellaan, se kuuluu kuvioon. Mutta koko juttu oli napakymppi.

Nykyään Euroviisujen kappaleissa on Saariston mukaan paljon laskelmointia.

– Erittäin haukotuttavaa ja tylsää näin ammattilaisen silmin ja korvin kuultuna, mutta sieltä nousee aina hyviä.

Saaristo ei katsonut UMK-kilpailua tänä vuonna, koska hänen televisionsa on ollut pitkään pois käytöstä. Käärijän  Cha cha cha -kappaleen kuultuaan Saaristo totesi, ettei kappale ole aivan hänen juttunsa. Hän kun odotti kuulevansa oikeasti cha cha cha -tanssiin sopivan kappaleen.

– Tietysti, kun olen ammattilainen ja suomalainen, niin pidän aina suomalaisten puolta. Ajattelen aina, että toivottavasti Suomi pärjää, vaikkei olisikaan minun mieleeni. Mutta siinä (kappaleessa) on niin paljon räppiä, josta en ole oikein innostunut. Lopussa hän laulaa äänellään, niin onhan hänellä hyvä ja kaunissointinen ääni. Hieman pieni, mutta kuitenkin. Varmaan menee kansaan, koska se on tätä aikaa, Saaristo kommentoi Käärijän kappaletta.

Saariston on tarkoitus järjestää vuonna 2024 konserttisalien kiertue ja mahdollisesti jättää 54-vuotinen ura taakseen. Hän täyttää ensi vuonna 75 vuotta.

– En ole ihan varma, ovatko ne jäähyväiset. Eihän tästä hommasta kukaan malta luopua. Hectorkin on tehnyt ainakin kuusi jäähyväiskonserttikiertuetta, Saaristo pohti.

Oikaisu kello 15.35: Täsmennetty Saariston viisukappaleen menestystä: Kyseessä on kaikkien aikojen parhaiten sijoittunut suomeksi laulettu kappale Euroviisuissa, ei kaikkien aikojen parhaiten sijoittunut suomalainen kappale.

Katso videolta, mitä Anneli Saaristo arvelee Käärijän menestyksestä Euroviisuissa, ja mikä on ollut hänen uransa käännekohta. Saaristo kertoo myös, mitä vinkkejä antaisi Käärijälle Euroviisuihin.

Lue myös:

    Uusimmat