Suomen vientimäärät nousivat vuoden takaisesta – viennin arvo yli 5 miljardia euroa

Kauratuotteista yritetään uutta vientivalttia 2:17
Kauratuotteista yritetään uutta vientivalttia – tuleeko tuotteista Suomen viennin pelastaja?

Suomen vientimäärien nousu ei näkynyt vientihintojen kasvussa, käy ilmi Tullin ulkomaankaupan kuukausitilastosta. 

Video: Kauratuotteista on tulossa yksi keskeisimmistä vientivalteista Suomessa – tuleeko tuotteista viennin pelastajia? 

Suomen tavaraviennin arvo kasvoi heinäkuussa 0,7 prosenttia vuoden takaisesta, ilmenee Tullin ulkomaankaupan kuukausitilastosta. Vientimäärät nousivat 2,8 prosenttia, mutta vientihinnat laskivat 1,4 prosenttia. Viennin arvo oli heinäkuussa hieman yli viisi miljardia euroa.

Tammi–heinäkuussa viennin arvo kasvoi yhteensä 3,2 prosenttia.

Kauppatase kääntyi heinäkuussa 448 miljoonaa euroa alijäämäiseksi. Tammi–heinäkuussa kauppatase oli yhteensä 315 miljoonaa euroa alijäämäinen, kun vielä tammi–kesäkuussa se oli 159 miljoonaa euroa ylijäämäinen.

Vuoden 2018 heinäkuussa kauppatase oli 384 miljoonaa euroa alijäämäinen ja tammi-heinäkuussa lähes 1,6 miljardia euroa alijäämäinen.

Vienti EU:n ulkopuolelle kasvoi

Vienti EU-maihin laski kolme prosenttia, mutta vienti EU:n ulkopuolelle nousi kuusi prosenttia vuoden takaisesta. Vienti Yhdysvaltoihin, Venäjälle ja Saksaan kasvoi heinäkuussa, mutta vienti muihin suurimpiin kauppakumppaneihin laski.

Tammi–heinäkuussa vienti EU-maihin kasvoi yhden prosentin ja ulkokaupan vienti kuusi prosenttia.

Teollisuuden ja sähköteknisten koneiden ja laitteiden viennin arvo kasvoi maltillisesti heinäkuussa. Myös kuljetusvälineiden vienti nousi. Metallien viennin arvoa nosti viime kuukausien tapaan kaasuputkien vienti rakenteilla olevaa Nord Stream 2 -kaasuputkea varten Itämerelle.

Öljytuotteiden ja metsäteollisuustuotteiden viennin arvo kehittyi heikosti heinäkuussa. Myös kemianteollisuuden vienti laski hieman.

Tuontimäärät kasvoivat vuoden takaisesta

Tuonnin arvo suureni heinäkuussa 1,8 prosenttia ja oli noin 5,5 miljardia euroa. Tuontihinnat laskivat 3,3 prosenttia, mutta tuontimäärät kasvoivat 4,4 prosenttia edellisvuoteen verrattuna.

Tuonti EU-maista kasvoi kolme prosenttia ja tuonti EU:n ulkopuolelta yhden prosentin heinäkuussa. Tuonti Kiinasta ja Saksasta kasvoi, mutta tuonti muista suurista kauppakumppaneista laski.

Poltto- ja voiteluaineiden tuonnin arvo laski heinäkuussa, mutta muiden pääryhmien tuonnin arvo kasvoi. Nopeinta tuonnin kasvu oli kuljetusvälineiden sekä niiden osien ja tarvikkeiden osalta. Myös kulutustavaroiden ja elintarvikkeiden tuonti nousi.

Lue myös:

    Uusimmat