Suomen vetovoimaisin kaupunki on selvillä

Kolmen kärkeen sijoittui väkiluvultaan Suomen suurimpia kaupunkeja.

Tuoreen kyselytutkimuksen mukaan Tampere on Suomen vetovoimaisin kaupunki. Kyselyyn vastanneista liki kaksi viidesosaa voisi ajatella asuvansa Tampereella.

Toiseksi suosituin kaupunki oli Helsinki, jossa joka kolmas suomalainen voisi kuvitella asuvansa. Kolmanneksi tuli Turku, jossa voisi ajatella asuvansa hieman alle kolmannes vastaajista.

Kaikkien kolmen kaupungin vetovoima on kasvanut kaksi prosenttiyksikköä vuoden 2022 vastaavasta tutkimuksesta. Kolmen kärki oli tuolloin sama kuin nyt.

Neljänneksi suosituimman kaupungin eli Espoon vetovoima on kasvanut kolme prosenttiyksikköä, mikä oli kaikkein suurin nousu edelliseen kyselyyn verrattuna.

Kymmenen suosituimman kaupungin joukkoon ylsivät kyselyssä lisäksi Jyväskylä, Hämeenlinna, Kuopio, Porvoo, Vantaa ja Oulu.

Maakunnista suosituin vaihtoehto oli Uusimaa, jossa voisi kuvitella asuvansa lähes puolet vastaajista.

Seuraavaksi mieluisimmat maakunnat olivat Pirkanmaa ja Varsinais-Suomi. Erityisesti jälkimmäinen on nostanut suosiotaan, mutta myös Uusimaa ja Pirkanmaa houkuttelevat aiempaa enemmän.

Lisäksi Lapissa, Keski-Suomessa tai Kanta-Hämeessä voisi kussakin kuvitella asuvansa noin viidesosa vastaajista.

Muuttohalukkuutta Suomessa selvittäneen kyselyn toteutti Taloustutkimus viime vuoden lopulla. Kyselyyn vastasi noin 3 700 15–79-vuotiasta suomalaista. Tutkimuksen virhemarginaali on suurimmillaan 1,8 prosenttiyksikköä suuntaansa.

Muuttoaikeissa joka kymmenes

Tutkimuksen mukaan hieman useampi kuin joka kymmenes suomalainen arvioi, että heillä on tarvetta muuttaa vuoden sisällä. Suurimmalla osalla muuttaminen tarkoittaa muuttoa toiseen asuntoon nykyisessä asuinkunnassa.

Monella on myös vaihtoehtona muuttaa toiseen kuntaan joko oman maakunnan sisällä, naapurimaakunnassa tai kauempana Suomessa. Kaikki eivät ole sulkeneet ulkomaille muuttamistakaan pois.

– Suomalaiset ovat tyytyväisiä elämäänsä asuinkunnassaan, asuinalueellaan ja nykyisessä asunnossaan, tutkimuspäällikkö Timo Myllymäki Taloustutkimuksesta sanoo tiedotteessa.

– Kuitenkin juuri tyytymättömillä on muuttoalttiutta useammin kuin tyytyväisillä. Heidän muuttoajatuksensa liittyvät korostuneesti kunnasta pois muuttoon. Siksi asukaskokemuksen seuraaminen ja siitä huolehtiminen on erityisen tärkeää poismuuttoa tilkittäessä.

Kunnan sisäistä muuttoa suunnittelevilla painaa vaakakupissa useimmin asuinalueen viihtyisyys. Lisäksi sopivan hintaisen asunnon löytyminen, etäisyydet palveluihin ja hyvät liikenneyhteydet koetaan erittäin tärkeiksi.

Kunnasta toiseen muuttaessa kaikkein tärkeimmäksi kriteeriksi nousee sen sijaan sopivan hintainen asunto. Perässä tulevat asuinalueen viihtyisyys, palvelutarjonta, etäisyydet palveluihin ja hyvät liikenneyhteydet.

9.1.2024 kello 12.43: Juttua päivitetty kauttaaltaan lisätiedoilla.

Lue myös:

    Uusimmat