Suomen uudet peltipoliisit miljoonainvestointi – tätä superkameraa ei noin vain huijata

1:34

Suomessa otetaan käyttöön aivan uudenlaisia automaattisia nopeusvalvontakameroita. Ensimmäiset kamerat, 23 kappaletta, asennetaan Nelostielle Lusin ja Vaajakosken välille.

Pääkuvan video

Suomeen uusia peltipoliiseja – näin ne toimivat

Nelostietä Lusin ja Vaajakosken välillä ajaneet autoilijat ovat saaneet tähän asti ajella pitkälti ilman huolta peltipoliisin kuvaan joutumisesta. Asiaan tulee kuitenkin muutos vielä tämän vuoden aikana, kun tieosuudelle asennetaan 23 kappaletta uusia nopeusvalvontakameroita.

Lisää kameroita on myöhemmin luvassa myös Kuutostielle.

Näin se toimii

Uudet ruotsalaisvalmisteiset kamerat mittaavat auton nopeuden huomattavasti suomalaiskuskeille tuttuja laitteita kauempaa. Siinä vaiheessa, kun autoilija huomaa uuden peltipoliisin, on todennäköisesti jo liian myöhäistä nostaa jalkaa kaasulta.

Ruotsalaisen Sensys Gatso Groupin valmistama kamera pystyy seuraamaan useaa ajoneuvoa samanaikaisesti esimerkiksi monikaistaisilla teillä. Ajoneuvo havaitaan ensimmäisen kerran noin 150 metrin päästä ja sen jälkeen sen nopeutta, etäisyyttä, suuntaa ja ajokaistaa mitataan 21 kertaa sekunnissa koko sen ajan, kun kohde on tutkan havaittavissa.

Kamera pystyy erottamaan toisistaan esimerkiksi kuorma- ja henkilöautot, joten ainakin teoriassa kuorma-autolla 80 km/h:n ylittäminen satasen alueella voi saada kameran räpsähtämään. Toistaiseksi ei ole tietoa, tuleeko ominaisuus myös Suomessa käyttöön otettaviin kameroihin.

4,4 miljoonan euron investointi

Poliisihallitus kilpailutti automaattisen liikennevalvontalaitteiston hankinnan yhdessä Liikenneviraston kanssa. Kilpailutus sisälsi kiinteisiin valvontapisteisiin sijoitettavan automaattivalvontalaitteiston, laitekotelot, pylväät, autoihin asennettavan laitteiston sekä huolto- ja korjauspalvelut.

Hankintasopimuksen arvo viiden vuoden sopimuskaudelle – sisältäen kahden vuoden option – on noin 4,4 miljoonaa euroa, mihin sisältyvät myös Liikenneviraston sopimuskauden aikaiset hankinnat.

– Sopimuskauden aikana hankitaan 150 liikennevalvontalaitteistoa, poliisitarkastaja Heikki Ihalainen Poliisihallituksesta kertoi huhtikuussa.

Tarjouskilpailun voitti Sensys Gatson tuotteita edustava Oulun Energia Urakointi Oy.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja