Suomen uudesta jättiareenasta lyötiin nyt pöytään realistinen tavoite – taustalla muhii kiperä tilanne

Maalikooste: Kärpät - HIFK 6:18
Videolla kuvaa Kärppien edellisestä, lauantaina pelatusta ottelusta HIFK:ta vastaan.

Jääkiekon SM-liigaseura Kärpät pelaa hallissa, joka lahoaa käsiin. Ouluun on kaavailtu jo vuosikymmenten ajan uutta monitoimiareenaa. Mutta milloin hanke toteutuu? Nyt Kärppien toimitusjohtaja Tommi Virkkunen asettaa hankkeelle ”realistisen” aikaikkunan.

Kärpät on tehnyt asiassa tiivistä yhteistyötä Oulun kaupungin kanssa, sillä niin seuran kuin kaupungin tavoite on se, että alueelle saataisiin kansainväliset mitat täyttävä monitoimiareena.

Nyt ei puhuta siis pelkästä jääkiekkohallista, vaan tilasta, jossa voidaan järjestää huippukonsertteja, isoja messuja, konferenssitilaisuuksia sekä monipuolisesti erinäköisiä tapahtumia.

Hanke on edennyt siihen pisteeseen, että areenan suunnitelmallinen sijainti on Oulun rautatieaseman itäpuolella, vanhan poliisilaitoksen tontilla.

Missä ei ole tällä hetkellä… mitään. Näin talvisaikaan pelkkää lunta, kuten alla olevasta kuvasta näkyy.

– Kaupunki perkaa koko linja-autoaseman (mainitun sijainnin eteläpuolella) ja vanhan poliisilaitoksen aluetta, mikä on heidän tietojensa mukaan Suomen isojen kaupunkien keskustojen suurin tontti, mihin tehdään nyt suunnitelmia. Kaupungilla on kova halu edistää asiaa ja tavoite on se, että marras-joulukuuhun mennessä olisi konsortio kasassa, mikä pystyisi tekemään ehdotuksen siitä, miten tuo hanke voitaisiin toteuttaa, Oulun Kärpät Oy:n toimitusjohtaja Tommi Virkkunen toteaa MTV Urheilulle.

Kärpät on hankkeessa vahvasti mukana, sillä se on uuden areenan pääkäyttäjä. Virkkusen mukaan Kärpät haluaa olla 100-prosenttisen varma siitä, että sen kannattaa lähteä taloudellisesti mukaan hankkeeseen.

Oulun kaupunki ilmoitti aiemmin sitoutuvansa perustettavaan uuteen areenayhtiöön korkeintaan 49,9 prosentin osuudella, mikä tarkoittaisi sitä, että kaupunki sijoittaa hankkeeseen noin 50 miljoonaa euroa. Loput tulevat yksityiseltä puolelta.

Juttu jatkuu kuvien alla.

Jääkiekon SM-liigaseura Kärpät on kiperän tilanteen keskellä, sillä Oulun jäähalli eli nykynimeltään Oulun Energia Areena on aivan käyttöikänsä loppumetreillä. Halli valmistui vuonna 1975, eli se on lähes 50 vuotta vanha pyhättö. Hallia on remontoitu useaan eri otteeseen.

Sanomalehti Kalevan jutussa Oulun kaupungin edustajat totesivat, että jäähallilla on taloteknisesti enää noin 10 vuotta elinikää jäljellä.

– Jos puhutaan siitä, että uusi areena voisi tulla 5–8 vuodessa, niin silloin teemme tähän nykyiseen halliin pieniä asioita ja korjauksia. Mutta jos aikaikkuna kasvaa vielä tuosta pidemmäksi, niin silloin puhutaan jo isommista remonteista, mitä halliin pitäisi tehdä. Myös tuon takia kaupungilla on kova halu mennä asiassa eteenpäin, Virkkunen sanoo aiheeseen liittyen.

Missä ajassa teidän eli Kärppien pitää saada vastauksia siitä, että lähdetäänkö uutta areenaa rakentamaan vaiko ei?

– Seuraavan kahden vuoden sisällä asian pitää olla sillä tasolla, että joko tuo lähtee toteutumaan tai ei lähde, Virkkunen vastaa.

Jos mennään ihan konkretian ääripäähän: uskotko, että areena toteutuu ja on käytössä vielä 2020-luvun puolella vai mennäänkö pidemmälle?

– 2020-luvulla. Kuusi vuotta on ihan realismia, jos puhutaan pelkästä areenasta. Mitä kaikkea muuta tuon yhteyteen tulee – se on varmaan sitten noin 10 vuoden projekti, Virkkunen laskeskelee.

Alustavien suunnitelmien mukaan halli vetäisi jääkiekko-otteluissa noin 10 000 katsojaa. Areenan yhteyteen on tarkoitus rakentaa muun muassa hotelli- ja liiketoimintatiloja.

Oulun kaupunki pohtii tällä hetkellä myös sitä, että mitä se meinaa tehdä Raksilan nykyisten markettien kanssa, jotka sijaitsevat aivan kaavaillun areenan kyljessä – sen itäpuolella. Kyseessä on hyvin mittava kokonaisuus.

Lue myös:

    Uusimmat