SM-liigaseuran uusi areenahanke jäihin – uuden suunnitelman rahoituksessa mukana tuttu taho Suomen muista halliprojekteista

2:45
JYP ilmoitti viime viikolla käynnistävänsä yt-neuvottelut syksyn yleisörajoitusten aiheuttamien tulonmenetysten takia.

Jyväskylän Hippoksen alueen rakennussuunnitelman muutos tarkoittaa, ettei kaupunki ole tässä vaiheessa rakentamassa uusia areenoita jääkiekon tai jalkapallon tarpeisiin. Supistettuun hankkeeseen on kuitenkin löytynyt ulkopuolista rahoitusta.

Kaupunki kertoo saaneensa Taaleri Sijoitus Oy:n Timo Everin ja Ilkka Kilpimaan omistamalta Sepos Oy:ltä tarjouksen 43 miljoonan euron sijoituksesta Hippos-hankkeeseen, jonka rakentaminen voisi käynnistyä jo syksyllä 2021. Sama yhtiö on ollut esillä myös esimerkiksi Helsingin uuden areenan sekä Turun, Oulun ja Hämeenlinnan areenahankkeiden yhteydessä.

Samalla Jyväskylän kaupunki on karsinut suunnitelman kustannuksia noin neljänneksellä alkuperäisestä arviosta. Uuden suunnitelman kokonaiskustannukset ovat noin 150 miljoonaa euroa.

Sen sijaan, että hanke sisältäisi uuden jääkiekon käyttöön sopivan monitoimiareenan ja jalkapallostadionin, suunnitelmissa on nyt nykyisen jäähallin peruskorjauksen ja uuden laajennusosan. Myöskään erillistä voimistelutaloa ei ole tulossa, vaan suunnitelma siitä sisällytetään uuden liikuntakeskuksen yhteyteen.

Uudessa suunnitelmassa ovat mukana myös harjoitusjäähallit ja osaamiskeskus, johon sijoitetaan palveluita sekä oppilaitos- ja tutkimustiloja.

JYPin Seppänen: Karsitumpikin versio huima edistys

JYP Jyväskylä Oy:n puheenjohtaja Jukka Seppänen näkee, että uusikin suunnitelma on parempi kuin nykyisessä tilanteessa jatkaminen. Jääkiekko saa areenan peruskorjauksen ja laajennuksen lisäksi myös harjoitusjäähallin.

– Eihän se nyt ole uusi monitoimiareena, mutta jos vaihtoehto on se, ettei tehdä mitään Hippokselle, niin karsitumpikin versio on huima edistys verrattuna nykyiseen, Seppänen kommentoi MTV Urheilulle.

– Se on positiivista, jos Hippoksen alue kokonaisuutena nytkähtäisi nyt liikkeelle. Uskon, että supistetussakin vaihtoehdossa saadaan sellainen yhtälö, joka palvelee kilpajääkiekkoa Jyväskylässä, hän jatkaa.

JYPin käyttämä nykyinen jäähalli on valmistunut vuonna 1982 ja se on peruskorjattu viimeksi vuonna 2008. Istumapaikkoja hallissa on reilut 3 000 ja seisomapaikkoja runsaat 1 600.

Seppäsen mukaan hallin peruskorjauksesta ei ole olemassa vielä muuta kuin hahmotelmia, mutta hän arvioi, että katsomokapasiteetti voitaisiin edelleen nostaa noin 5 000–6 000 välille.

– Jos vanhan hallin hyviä puolia sanoo, niin se on urheiluareenana hyvin rakennettu. Siellä on pystyt lähellä olevat katsomot. Totta kai kapasiteetin nostaminen on varmaan haasteellista, Seppänen myöntää.

Sijoittajien palautteesta muutoksia Hippos-hankkeeseen

Ulkopuolisen rahoituksen löytyminen on Hippos-hankkeen toteutumisen kanssa ratkaisevassa osassa nykyisessä taloustilanteessa. Suunnitelmiin on tehty muutoksia sijoittajilta tulleen palautteen perusteella.

– Nyt näyttää siltä, että tiivistetylle Hippos-hankkeelle on löytymässä yksityinen rahoittajataho, toteaa Jyväskylän kaupunginjohtaja Timo Koivisto.

– Yksityiskohdista käydään vielä neuvotteluja ja muutettujen suunnitelmien eteenpäin vieminen edellyttää Jyväskylän kaupunginvaltuuston päätöstä. Joka tapauksessa tämä on merkittävä askel eteenpäin Hippoksen toteutuksessa, Koivisto jatkaa.

Jalkapallostadionille yhä varaus suunnitelmassa

Suunnitelman rakennusneliöiden bruttosumma on pudonnut 160 000 neliömetristä noin 100 000 neliöön. Vaikka esimerkiksi uutta jalkapallostadionia ei tässä vaiheessa olla rakentamassa, suunnitelmassa on yhä varaus sellaisen toteuttamiseksi.

– Siinä on ensimmäisenä ajatus, että siihen pystyttäisiin seuraavaksi tekemään tiloja esimerkiksi jalkapallolle. Myös liikunnan, terveydenedistämisen ja hyvinvoinnin osaamiskeskittymä tulee tarvitsemaan lisää tiloja, kertoo Jyväskylän elinkeinojohtaja Anne Sandelin MTV Urheilulle.

Kaupungin jalkapallon ykkösseura JJK putosi Veikkausliigasta vuonna 2012. Nykyään seura pelaa Miesten Kakkosessa Harjun stadionilla.

Päivitetty klo 11.45: Otsikon loppua muokattu.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja