Sani Brännforsin ammattiura rakentuu koululaitosten sijaan kuntosaleilla. Oululaislähtöinen Brännfors jätti lukion kesken 17-vuotiaana, jotta voi panostaa täysipäiväisesti vapaaotteluun.
Vapaaottelu on opettanut 20-vuotiaalle ottelijalle suurimman osan asioista.
– Minulla oli sellainen olo, että minusta on maailman huipulle. Haluan, että minulla on paras mahdollinen mahdollisuus siihen, ja se vaati sen, että teen tätä kokopäiväisesti, Brännfors kertoo STT:lle.
Päätelmiltä löytyy rationaalinen pohja, sillä Brännfors on Suomen kaikkien aikojen menestynein amatöörivapaaottelija. Hän on naisten amatöörivapaaottelun kolminkertainen maailmanmestari sekä kaksinkertainen Euroopan mestari.
– Kaikki pyörii tavallaan vapaaottelun ympärillä. Aamulla käydään treenaamassa, sitten palaudutaan päivällä, syödään hyvin ja ehkä vähän päikkäreitä, ja sitten illalla sama. Aika lailla näin koko vuoden arki pyörii, Brännfors kuvailee.
Päävammariskit luovat uhkakuvia
Vapaaottelu eli MMA (englannin sanoista Mixed Martial Arts) yhdistää erilaiset kamppailu-urheilun tekniikat: ottelun voi voittaa tyrmäyksellä tai luovutusliikkeellä. Ammattilaisotteluissa käydään yleensä kolme viiden minuutin erää, ja jos näiden aikana voittaja ei selviä, tuomariäänet ratkaisevat voiton paremmin otelleelle.
Ottelijoilla ei ole nyrkkeilyhanskoja, vaan avosormiset suojahanskat, joiden pehmusteet ovat nyrkkeilyhanskoja huomattavasti ohuemmat.
Rajussa kamppailulajissa voi loukkaantua harjoituksista lähtien, mutta Brännfors tietää keinot tämän ennaltaehkäisyyn.
– Jos on järkeviä treenipareja ja treenaa hyvin ja järkevästi, silloin suurimmilta ja tyhmimmiltä loukkaantumisilta voi välttyä. Olen välttynyt aika paljon sillä, että olen valinnut hyvät treeniparit.
Laji kerää usein kritiikkiä raakuudesta sekä suuresta päävammariskistä, mutta nämä kauhukuvat eivät hetkauta Brännforsia.
– Päävammat – itse kun tekee tätä ammatikseen – ei ole sellainen asia, jota mietit päivittäin. On paljon asioita, esimerkiksi tyyli, millä voi vaikuttaa – eli ettet ota niin sanotusti ilmaiseksi osumaa.
Vapaaottelu opettajana
Brännfors aloitti kamppailu-urheilun yhdeksänvuotiaana brasilialaisella jujutsulla ja lukkopainilla ja siirtyi 15-vuotiaana kokonaisvaltaiseen vapaaotteluun.
Hänellä meni tärkeitä kasvuvuosia vapaaottelun parissa. Erilainen elämän oppipolku on toiminut Brännforsilla hyvin.
– Sanoisin, että vapaaottelu on opettanut minulle suurimman osan asioista elämässäni. Minusta on tullut vapaaottelun kautta rauhallisempi ja ehkä jopa empaattisempi ihminen.
Laiskuuteen arjessa ei ole varaa. 58-kiloisten naisten sarjassa ottelevan Brännforsin täytyy pysyä painoluokassaan.
– Treenaan joka päivä, ja minulla on tosi tiukka dieetti. Sitten sellaiset pienet asiat, että voin viettää aikaa perheeni kanssa tai olla koirieni kanssa tai syödä jonkun hyvän salaatin. Ne ovat sellaisia, jotka tuovat minulle tosi paljon nautintoa
Lajin vaarat ovat myös tuoneet oman mausteensa ottelijan elämänkatsomukseen.
– Osaan nauttia enemmän hetkestä, koska sitten kun mennään häkkiin, täytyy olla niin paljon siinä hetkessä.
Sani Brännfrosin ei tarvitse miettiä kauan tavoitteitaan, jotka hän sanoo laskelmoidun päämäärätietoisesti.
– Minulla on kaksi tavoitetta: UFC-maailmanmestaruus ja äidille hevostalli.
Seuraava pysähdys lupaavan suomalaisottelijan matkassa nähdään Cage 67 -tapahtumassa sähköisessä Helsingin Musiikkitalon tunnelmassa 13. syyskuuta.
Juttua korjattu klo 13.35: otsikkoa muutettu