Suomen työttömyyden kasvu Euroopan kärkipäätä – "Ikävimpiä ilmiöitä, mitä taloudessa voi olla"

Tuoreet Eurostatin tilastot kertovat, että Suomen työttömyyden kasvu on ollut aivan Euroopan kärkipäätä.

Eurostatin mukaan työttömyys on kasvanut Suomessa kesäkuusta 2014 kesäkuuhun 2015 0,9 prosenttiyksikköä. Se on kaikkein eniten Eurostatin tilastoissa olevista kesäkuun työttömyysluvuista koko Euroopassa.

Vertailun vuoksi esimerkiksi Saksassa työttömyysaste on pienentynyt 0,3 prosenttiyksikköä, Hollannissa 0,6 prosenttiyksikköä, Tshekissä 1,2 prosenttiyksikköä ja Portugalissa 1,9 prosenttiyksikköä.

– Suomen talouskasvu on hitaampaa kuin useimmissa Euroopan maissa tällä hetkellä. Kasvu on ollut nollaa tai negatiivista jo vuosikausia. Ei se nyt kovin yllätys ole, että työttömyys alkaa pikkuhiljaa hiipiä ylöspäin, toteaa professori Roope Uusitalo Jyväskylän kauppakorkeakoulusta.


Suomi ja neljä muuta

Eurostatin tilastojen mukaan työttömyys on kasvanut Suomen lisäksi ainoastaan neljässä muussa maassa, ei tosin missään niin paljoa kuin Suomessa. Itävallassa ja Italiassa työttömyysaste on kasvanut kesäkuusta 2014 kesäkuuhun 2015 0,3 prosenttiyksikköä sekä Romaniassa ja Belgiassa 0,2 prosenttiyksikköä-

Eurostatin tilastoista uupuvat kuitenkin tiedot kuudesta maasta, joten täysin varmaksi ei voi sanoa, onko työttömyys kasvanut Suomessa kaikista eniten. Työttömyystiedot puuttuvat Virosta, Kreikasta Latviasta, Unkarista, Iso-Britanniasta ja Norjasta. 

Jyväskylän kauppakorkeakoulun professorin mukaan tilanne alkaa olla hälyttävä.

– Kyllä ainakin niiden ihmisten pitää huolestua, joiden työpaikka meinaa lähteä alta ja niiden ihmisten, joiden työnsaantimahdollisuudet ovat heikentyneet. Kyllä työttömyyden kasvaminen on ikävimpiä ilmiöitä, mitä taloudessa voi olla, Uusitalo toteaa.

Budjettiehdotuksessa ei helpotuksia

Valtiovarainministeriö esitteli perjantaina ehdotustaan budjetista. Uusitalo ei usko, että hallitukselta tulee kovin kummallisia uusia avauksia työttämyystilanteen parantamiseksi.

– Tuskinpa sieltä sellaisia tulee. Aika vaikea sellaisia olisi keksiäkään tällaisessa tilanteessa.

Lue myös:

    Uusimmat