Mainos

Asiantuntija: Tämä on Suomen työttömyysluvuissa huolestuttavinta

Työttömiä oli kesäkuussa 22 000 enemmän kuin vuosi sitten kesäkuussa. Työttömyysprosentti nousi kymmeneen. Tiedot selviävät Tilastokeskuksen raportista.

Työttömyysluvut ovat kasvussa siitäkin huolimatta, että työ- ja elinkeinotoimistoihin ilmoitettiin kesäkuussa 34 000 uutta avointa työpaikkaa. Alle 25-vuotiaiden nuorten työttömien työnhakijoiden määrä kasvoi 6000:lla edellisvuoden kesäkuusta.

Danske Bankin pääekonomisti Pasi Kuoppamäki kertoo MTV Uutisille, että tuoreet työttömyysluvut ovat hälyttävä merkki siitä,  että Suomen taloudella ei mene hyvin.

- Meidän bruttokansantuotteemme on laskenut viimeiset kolme vuotta eivätkä näkymät tälläkään hetkellä ole hyviä.

Nuorten työttömyys on noussut 23 prosenttiin. Kuoppamäki toteaa, että Suomella ei ole varaa korkeaan nuorisotyöttömyyteen.

-Kyllähän Suomen nuorisotyöttömyys on kuitenkin onneksi vielä eurooppalaisessa vertailussa suhteellisen alhainen.  Mutta jos jää nuorella iällä vaille työtä, niin helposti jäädään työmarkkinoiden ulkopuolelle ja syrjäydytään.

 Kuoppamäki toivoo, että lyhytakaisempiin työllistämiskokeiluihin ja työllistämiseen kannustamiseen laitettaisiin rahaa jonkun verran, vaikka hallitus muuten tekeekin leikkauksia.

Eniten Kuoppamäkeä huolestuttaa pitkäaikaistyöttömien suuri määrä. Pitkäaikaistyöttömiä on jo yli 100 000, parikymmentä prosenttia enemmän kuin vuosi sitten.  

-Tämä oli tämän päivän luvuissa kaikkien huolestuttavinta. Meillä on enemmän kortistossa olevia pitkäaikaistyöttömiä kuin kertaakaan vuoden 1998 jälkeen ja tämä on hälyttävä luku.

Kuoppamäen mukaan merkillepantavaa on myös se, että suuri osa pitkäaikaistyöttömistä näyttää passivoituneen ja luovuttaneen työnhausta. 

Korjattu kirjoitusvirhe otsikosta ke klo 8.30.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.