Suomen tulokuningas Mikko Kodisojalla oli lapsena kaksi unelmaa – toinen teki hänestä rikkaan

Verotiedot julki: Tältä näyttää Suomen kovin tulokärki 10:34
Video: Tässä ovat Suomen eniten tienanneet.

Verottajan luovuttamien tietojen mukaan Suomen suurituloisin oli viime vuonna peliyhtiö Supercellillä rikastunut Mikko Kodisoja. Hän sai ansio- ja pääomatuloa yhteensä 93,5 miljoonaa euroa. Toisena oli Supercellin Ilkka Paananen 86,7 miljoonan euron verotettavilla tuloilla.

Supercell-kaksikko oli myös sekä ansiotulojen että pääomatulojen kärjessä. Ilkka Paananen sai verotettua ansiotuloa 14,2 miljoonaa ja Mikko Kodisoja 12,3 miljoonaa euroa.

Pääomatuloissa he olivat omassa luokassaan. Kodisojalle verotettua pääomatuloa kertyi 81,2 miljoonaa ja Paanaselle 72,5 miljoonaa euroa.

Kodisoja toimii nykyisin perustamassaan Fireframe-elokuvastudiossa.

Kodisojalla oli lapsena kaksi unelmaa

Mikko Kodisojalla oli nuoruudessa kaksi unelmaa. Unelmista toinen eli peliala teki hänestä erittäin rikkaan, kun taas toinen eli elokuva-ala jäi pitkäksi aikaa "nukkumaan takaraivoon".

– Oli aikanaan lähellä, että en laittanut papereita Taideteolliseen korkeakouluun. Minulla kuitenkin oli demoskene-alakulttuurissa paljon ystäviä, jotka lähtivät pelialalle. Seurasin heidän jälkiään sinne, Kodisoja kertoo STT:lle.

Jokunen vuosi sitten toinen nuoruusajan unelmista alkoi osoittaa heräämisen merkkejä.

– Huomasin, että pelimoottorit jaksavat pyörittää lähes fotorealistista kuvaa. Silloin kiinnostus leffa-alaa kohtaan syttyi uudelleen.

Kodisoja lähti Supercellistä kesällä 2020 ja perusti elokuvastudio Fireframen, joka pyrkii uudistamaan elokuvatuotannon toimintatapoja peliteknologian avulla.

– Tämä on ollut mielenkiintoista aikaa, koska Fireframe istuu peli- ja leffa-alan välimaastossa. Olemme rekrytoineet porukkaa molemmilta aloilta, emmekä ole välttyneet yhteentörmäyksiltä. Osaajat lähtevät liikkeelle eri näkökulmista, mutta ovat paitsi oppineet puhumaan samaa kieltä myös oppineet toisiltaan tässä matkan varrella.

Virtuaalimaailma ympäröi näyttelijät

Fireframen tuotantotekniikka pyörittää näyttelijöiden ympärillä virtuaalimaailmaa LED-pinnoilla, joka tuo kuvitellun maailman osaksi todellisuutta jo elokuvan kuvausvaiheessa. Yhtiön mukaan tämä muun muassa vähentää tarvetta raskaalle jälkituotannolle.

– Olemme demonneet studiota sekä suomalaisille että kansainvälisille tuotantoyhtiöille. Kävijät ovat yllättyneet erityisesti siitä, kuinka kustannustehokkaaksi yhden kuvauspäivän saa virtuaalituotannolla, Kodisoja kertoo.

Ensimmäisiä Fireframen studiossa tehtyjä kohtauksia nähdään elokuvateattereissa jo ensi viikolla, kun Aku Louhimiehen ohjaama Omerta 6/12 -elokuva saa ensi-iltansa.

Supercelliin liittyy myös joukko pettymyksiä

Kodisoja työskenteli Supercellillä kymmenen vuotta. Mukavimmat muistot tuolta ajalta liittyvät tiimien ja yksilöiden onnistumiseen. Vuosiin peliyhtiössä liittyy myös joukko pettymyksiä, kun pitkään tehtyjä projekteja jouduttiin "tappamaan".

– Ne oli raskaita päiviä, mutta toki niistä otettiin opit mukaan ja siirryttiin seuraavaan.

Kodisojan Supercell-ajan tärkein yritysmaailmaa koskeva oppi liittyy tiimien rakentamiseen: miten luodaan tiimejä, joissa jäsenten vahvuudet ja kemiat tukevat ihanteellisimmin toisiaan.

– On huomattu monta kertaa, että optimaalinen tiimi voi saada ihmeitä aikaan.

Kettunen suurituloisin Uudenmaan ulkopuolelta

Suurituloisimpien listan kärjessä ovat Kodisojan ja Paanasen lisäksi myös ainakin Heikki Herlin ja Joni Kettunen. Herlinin yhteenlasketut tulot olivat 28,3 miljoonaa ja Kettusen 27,9 miljoonaa euroa.

Heikki Herlin on Niklas Herlinin poika ja Cargotecin, Alma Median ja Oriolan suuromistaja. Jyväskyläläinen Kettunen puolestaan rikastui Firstbeat Analytics -yhtiön myynnillä. Hän on keskisuomalaisena myös tämänhetkisen tulokärjen parhaiten tienannut ei-uusimaalainen.

Yhteenlaskettujen tulojen viidentenä on tällä tietoa ohjelmistoyhtiö Supermetricsin perustaja ja toimitusjohtaja Mikael Thuneberg.

Tämänhetkiseen kärkikymmenikköön mahtuu kolme henkilöä Uudenmaan ulkopuolelta: Kettusen ohella toinen keskisuomalainen, jyväskyläläisyrittäjä Matti Häll, sekä varsinaissuomalainen Juha Tommila, joka ponnahti tulokuninkaiden joukkoon tietojärjestelmä- ja talouspalveluita tuottavan Starian myynnillä.

Myös vuosi sitten julkistetuissa verotiedoissa Supercell-kaksikko Paananen ja Kodisoja olivat ansiotulojen kärjessä. Tuolloin yhteenlaskettu tulokuningas oli urheiluvälinekonserni Amer Sportsin myynnin ansiosta Ilkka Brotherus yli 65 miljoonan euron tuloillaan.

Lue myös:

    Uusimmat