Kenraali Suleimanin surma lisännee vanhoillisten ja kansallismielisten kannatusta Iranin vaaleissa, arvioi Suomen Teheranin-lähettiläs – ei pidä sodan syttymistä todennäköisenä

Yhdysvallat tappoi viekkaan iranilaiskenraalin viime yönä – myös seitsemän muuta ihmistä kuoli 1:13
Näin MTV Uutiset Live uutisoi iskusta tuoreeltaan.

Korkea-arvoisen iranilaiskomentaja Qassem Suleimanin surma Yhdysvaltain ilmaiskussa Irakissa on omiaan lisäämään vanhoillisten ja kansallismielisten piirien kannatusta Iranin vaaleissa. Näin arvioi Suomen Iranin-suurlähettiläs Keijo Norvanto Teheranista.

Iranin parlamenttivaalit pidetään helmikuussa. Vanhoillisten kannatus on Iranissa jo ennestään ollut kohollaan Yhdysvaltain asettamien pakotteiden takia. 

Suurlähettilään mukaan Iranin maltillisten ja uudistusmielisten äänestysinnon ennakoidaan olevan vähissä.

Norvannon mukaan Suleimani oli monien iranilaisten arvostama sotilas, joka tunnettiin erityisen hyvin äärijärjestö Isisin vastaisesta taistelusta.

– Suleimania on pidetty strategisesti taitavana, karismaattisena ja hyvin verkottuneena komentajana. On mahdotonta sanoa, mikä vaikutus hänellä on ollut Iranin asevoimien menestykselle, joka lienee monen tekijän summa.

"Vaikea kuvitella, ettei Iran vastaisi"

Norvannon mukaan Iran ryhtyy kaikella todennäköisyydellä vastatoimiin korkea-arvoisen johtajansa surman jälkeen.

– Iranin korkein turvallisuuselin on parhaillaan koolla pohtimassa eri vaihtoehtoja. Tapahtumien kulkua on mahdoton ennustaa, mutta on vaikeaa kuvitella, että Iran ei vastaisi iskuun jollakin tavalla. Se puolestaan voi johtaa uusiin, entistä pahempiin iskuihin. Vakavimmillaan tilanne voisi tietysti johtaa täysimittaiseen sotaan, mutta tällä hetkellä en pidä sitä todennäköisenä, Norvanto arvioi.

Vaikein tilanne on lähettilään mukaan Iranin tavallisille kansalaisille, joita piinaavat epävarmuus ja turvattomuus.

Norvanto katsoo iskun lisäävän merkittävästi Iranin ja Yhdysvaltain välistä sotilaallista jännitettä.

– Kun ei ole diplomaattisuhteita eikä suoria yhteyksiä, viestejä välitetään välikäsien ja tekojen kautta. Pahimmillaan vain aseet puhuvat kuten viime aikoina.

Lue myös:

    Uusimmat