Mainos

Suomen suosituimmat kissat ovat pitkäkarvaisia – myös Tarja Halosen kissamaku näkyy tilastoissa

Suomalaiset rakastavat kissoja ja erityisesti pitkäkarvaisia rotukissoja, kertovat kissaliiton tilastot. 

– Koirien ja hevosten rekisteröintimäärät ovat laskeneet viime vuosina, mutta rotukissoja on rekisteröity saman verran kuin ennenkin. Vuosittain rekisteröidään 4 500 rotukissaa, sanoo kissaliiton puheenjohtaja Veikko Saarela.

Kymmenen suosituimman kissarodun joukossa oli kuusi pitkäkarvaista kissaa. Yksi niistä on viime vuoden suosituin rotu ragdoll, jota rekisteröitiin 849 kappaletta. Se on jo 13. vuotena peräkkäin Suomen suosituin rotukissa.

Seuraavaksi suosituimman rodun eli maine coonin rekisteröintimäärät nousivat reilusti viime vuoden lukemista. Niitä rekisteröitiin 624 kpl. Kolmanneksi suosituin rotu on edelleen pyhä birma, jonka määrä jää kuitenkin reilusti jälkeen kahdesta suosituimmasta rodusta (264 kpl). 

Rotukissa maksaa noin tuhat euroa

– Rotukissan hinta voi olla 700-800 euroa, mutta näyttelykelpoisen kissan hinta liikkuu tonnin molemmin puolin. Mitä lupaavampi kissa on, sitä arvokkaampi, sanoo Saarela.

Kissaliiton tilastoissa näkyy myös presidentti Tarja Halosen Meggy-kissan saama julkisuus.  Halonen sai tämän neva masquerade -rotuisen kissan Venäjän pääministeri Dmitri Medvedeviltä tammikuussa vuonna 2013. Ennen tätä eli vuonna 2012 Suomessa rekisteröitiin kyseisen rodun edustajia kolme kappaletta, kun  vuonna 2013 niitä rekisteröitiin jo 28.

– Tarja Halonen ei ole ainoa julkkis, jonka kissarakkaus on vaikuttanut positiivisesti kissojen imagoon. Myös laulajat Jonna Kosonen ja Mike Monroe ovat muun muassa kampanjoineet kesäkissojen hylkäämistä vastaan, samoin Jone Nikula.

Rotukissoja on Suomessa 50 000 - 60 000. Maatiaiskissoja on enemmän, mutta niiden määrästä ei ole tarkkoja tilastoja.

– Kissaliittoon rekisteröity pentu on testatuista terveistä vanhemmista oleva rokotettu ja mikrosirutettu pentu.

– Yksi myytti maatiaiskissoista on se, että ne olisivat terveempiä kuin rotukissat, mutta eivät ne välttämättä ole. Niitä ja niiden sairauksia ei vaan tilastoida samalla tavalla kuin rotukissoja, sanoo Saarela.

Saarela itse valitsee luonnollisesti lemmikikseen mieluummin kissan kuin koiran.

– Olen puhtaasti kissaihminen. Pidän siitä, että kissojen rakkaus ei ole itsestäänselvyys, vaan se pitää ansaita. Siinä mielestäni suurin ero kissojen ja koirien luonteessa.

(Lähde: Kissaliitto)

Juttua korjattu kello 9:17 siltä osin, että Kissaliitto ei rekisteröi maatiaiskissoja, mutta pitää kotikissoille mikrosirurekisteriä, josta on mahdollista esimerkiksi tarkistaa löytökissan omistajan tiedot kissan mahdollisessa katoamistapauksessa. 

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.