Suomen Pankki antoi ennusteensa Venäjän talouskasvusta

Yksityisen kulutuksen kasvu ja valtion sotasatsaukset saivat talouden viime vuonna odotettua nopeampaan kasvuun.

Venäjän talouskasvu hidastuu, kertoo Suomen Pankin nousevien talouksien tutkimuslaitos Bofit ennusteessaan.

Kasvun ennustetaan olevan tänä vuonna kahden prosentin luokkaa ja hidastuvan vuosina 2025 ja 2026 noin prosenttiin.

Viime vuonna Venäjän talous kasvoi 3,6 prosenttia, mikä oli aiemmin ennustettua enemmän. Vuosi sitten Suomen Pankki ennusti Venäjän talouden supistuvan vuonna 2023 pari prosenttia.

Kasvua ovat vauhdittaneet yksityisen kulutuksen kasvu sekä valtion investoinnit sotateollisuuteen. Tänä vuonna kapasiteettirajoitteiden ennustetaan hidastavan talouskasvua.

Merkittäväksi talouskasvun pullonkaulaksi on noussut työvoimapula, jonka taustalla on työikäisen väestön määrän pitkäaikainen supistuminen. Osittainen liikekannallepano ja maastamuutto ovat heikentäneet tilannetta entisestään, ja erityisesti työmarkkinoiden käytössä oleva nuorten miesten määrä on pienentynyt.

–  Tulevina vuosina Venäjän talouskasvu jatkuu hitaampana ja valtiovetoisena. Kasvu jarruttaa lähelle Venäjän pitkän aikavälin potentiaalista kasvua, joka on heikentynyt hyökkäyssodan takia, sanoo vanhempi ekonomisti Sinikka Parviainen Bofitista tiedotteessa.

Vaikka neljännesvuosikasvu pysähtyisi tänä vuonna kokonaan, kasvoi talous niin ripeästi vuoden 2023 jälkipuoliskolla, että vuosikasvu vuonna 2024 olisi kahden prosentin tienoilla.

Työvoimapula vaatinut palkankorotuksia

Venäjän talouskasvuun vaikuttaa voimakkaimmin julkisten menojen kasvu. Valtion suuret satsaukset sotateollisuuteen näkyvät investointien kasvuna, mutta niiden ei voi olettaa kasvattavan Venäjän tuotannollista pääomaa ja tuottavuutta, kun suuri osa tuotetuista hyödykkeistä tuhoutuu lyhyessä ajassa.

Budjettisuunnitelmien perusteella julkisten menojen kasvu jatkuu nopeana tänä vuonna. Vuonna 2025 julkisen sektorin kysynnän odotetaan laskevan, ja yksityiset markkinaehtoiset investoinnit tuskin korvaavat sen vähenemistä.

Kasvua kannattelee myös yksityinen kulutus, jota pitää yllä täystyöllisyys. Monilla sektoreilla työvoimapula on vaatinut korkeita palkankorotuksia. Kuluvana vuonna vastaavia palkankorotuksia tuskin pystytään toistamaan, mikä hidastaa yksityisen kulutuksen kasvua.

Inflaatio Venäjällä kiihtyi viime vuonna nopeasti, mikä viittaa siihen, ettei kotimainen tuotanto pysty vastaamaan kysynnän kasvuun. Koronnostot taas heikentävät yritysten lainansaantimahdollisuuksia.

Suomen Pankin mukaan ennusteeseen liittyy paljon epävarmuutta. Talouskehitykseen vaikuttaa suuresti sotatilanteen kehitys, jota on vaikea arvioida. Lisäksi Venäjä on lopettanut monien talouden tilastotietojen julkaisemisen, mikä lisää epävarmuutta.

Lue myös:

    Uusimmat