Suomen Pankki: Venäjällä siirrytty sotatalouden oloihin

Suomen Pankki arvioi tuoreessa ennusteessaan, että Venäjällä on siirrytty sotatalouden oloihin.

Venäjän talous kasvaa tänä vuonna odotettua enemmän, arvioi Suomen Pankki tänään julkistamassaan katsauksessa.

Venäjän bruttokansantuote kasvaa Suomen Pankin mukaan tänä vuonna noin kaksi prosenttia. Talouskasvu selittyy katsauksen mukaan luotonannon ja julkisen talouden kasvulla. Julkista taloutta puolestaan kasvattavat Ukrainan sodasta johtuvat menot.

– Aiempaa suurempi osa Venäjän talouden resursseista käytetään sodan tarpeisiin. Siksi julkisin varoin tuettu Venäjän BKT:n kasvu ei ole kestävällä pohjalla, kertoo Suomen Pankin vanhempi tutkija Laura Solanko tiedotteessa.

Suomen Pankki pohjaa arvionsa Venäjän tilastopalvelun Rosstatin tietoihin maan talouden kehityksestä. Arviointia vaikeuttaa Suomen Pankin mukaan se, että vertailutieto on osin puutteellista.

Mobilisaatio lisännyt työvoimapulaa

Sodan vuoksi Venäjän valtio on Suomen Pankin mukaan maksanut mobilisoiduille palkkioita, jotka ylittävät rauhan ajan ansiot. Lisäksi maan asetehtaille houkutellaan työvoimaa myös palkankorotuksin. Lisäraha on luonnollisesti lisännyt tällöin yksityistä kulutusta.

Lisäksi valtio on Suomen Pankin mukaan tarjonnut korkotukia, mikä on osaltaan lisännyt lainanottoa maassa.

Pankki arvioi, että Venäjän talouskasvu on riippuvaista valtion tuista. Valtion tehtäväksi on maassa kehittynyt sodankäynnin resurssien turvaaminen.

Arvion mukaan Venäjän julkinen talous pystyy kattamaan sodan lähivuosina aiheuttamat alijäämät, mutta alijäämien rahoittamisesta seuraavat ongelmat voivat jäädä tulevaisuuden ratkaistavaksi.

– Sodankäynnin tarpeista on tullut ensisijaisia, ja tässä mielessä Venäjällä on siirrytty sotatalouden oloihin, arviossa todetaan.

Suomen Pankin mukaan kysyntä Venäjällä on julkisten menojen kasvun vuoksi niin suurta, että työttömyys on maassa hyvin alhaalla ja maa kärsii osin työvoimapulasta. Pulaa on arvion mukaan vauhdittanut Venäjän sodan vuoksi käynnistämä liikekannallepano sekä sodasta johtunut maastamuutto.

Länsimaiden Venäjälle asettamat talouspakotteet myös osin rajoittavat maan ulkomaankauppaa ja aiheuttavat maalle epävarmuutta. Muun muassa näiden syiden vuoksi Suomen Pankki arvioi, ettei Venäjän kasvu ole sodan vuoksi kestävällä pohjalla. Kasvun arvioidaan hidastuvan ensi vuonna yhteen prosenttiin.

 

Lue myös:

    Uusimmat