Mainos

Suomen Pankin pääjohtaja: Korkojen suunta laskeva

Maailman pankit tekivät eilen historiallista yhteistyötä laskiessaan yhteistuumin ohjauskorkoja eri puolilla maailmaa. Ensi viikosta lähtien pankit voivat huutokaupassa ostaa viikoksi kerrallaan luottoa keskuspankista ohjauskoron mukaisella hinnalla haluamansa määrän. Päätös otettiin markkinoilla vaihtelevasti vastaan.

MTV3:n Huomenta Suomessa vieraillut Suomen Pankin pääjohtaja Erkki Liikanen arvioi ohjauskorkopäätöksen merkitystä suureksi.

- Tämä päätös oli tavattoman tärkeä kahdessakin mielessä. Ensinnäkin se kertoi siitä, että keskuspankeilla on yhteinen näkemys maailman tilanteesta. Meidän tehtävämme ei ole ohjailla pörssikursseja, vaan turvata hintavakaus ja se, että ihmiset voivat siihen luottaa. Kun hintavakauteen voidaan luottaa, ovat myös kasvuedellytykset olemassa, Liikanen muistuttaa.

- Toinen tärkeä viesti oli se, että tällaisessa vaikeassa kansallisessa rahoitustilanteessakin keskuspankit pystyvät toimimaan yhdessä.

Ohjauskorko tarkoittaa sitä, että pankit voivat lainata rahaa Suomen Pankilta ja Euroopan keskuspankilta EKP:ltä huutokaupassa, jossa pohjahintana toimii ohjauskorko. Koska pankit ovat tarvinneet paljon rahaa, jota on ollut rajoitetusti tarjolla, on tilanne johtanut siihen että huutokaupassa korot ovat nousseet korkealle. Tämä on taas välittynyt muihin korkoihin, kuten Euriboriin. Haaste onkin Liikasen mukaan nyt se, miten poliittinen ohjauskorkopäätös saadaan näkymään niissä koroissa, joita ihmiset maksavat.

- Uskon, että suunta on se, että korkotaso tulee laskemaan, Liikanen ennustaa.

Suomen pankin pääjohtaja sanoo, että korkojen lasku sinällänsä on selvää. Hänen mukaansa tärkeää on nyt se, että pankkien rahoitusmekanismit johtavat pankkien välisten rahoitusmarkkinoiden rauhoittumiseen.Muutos ei tapahdu kuitenkaan kovin pian, vaan se ottaa aikansa.

"Vauhdin hidastuminen on hyvä asia"

Valtionvarainministeri Jyrki Kataisen (kok.). mukaan ostovoimaa jää kotimaiseen kulutukseen, kun korkotaso jää odotettua alemmaksi, mikä osaltaan mahdollistaa kotimarkkinoiden toimimisen.

Liikanen on Kataisen kanssa samoilla linjoilla. Hän arvioi, että 3,5 prosentin ostovoiman kasvussa noin 2,5 prosenttia menee kulutukseen ja loput säästämiseen. Vauhdin hidastuminen ei ole Suomen Pankin pääjohtajan mukaan kuitenkaan huono asia, vaan on hyvä, että valkoja maksetaan maltilla pois.

Tulevaisuuden odotukset ovat ihmisille tärkeitä, kun he suunnittelevat taloudenhoitoaan. Tämä heijastuu talouteen luottamuksena tai varovaisuutena.

"Pankkien putsattava taseensa"

Kun rahoitusten kustannukset nousevat ja niiden saatavuus heikkenee, heikkenevät myös investoinnit. Rahoitusmarkkinoiden välisen luottamuksen palauttaminen onkin Liikasen mukaan avainasia. Tämä edellyttää kuitenkin sitä, että pankit ottavat tappiot pois taseistaan, tekevät tuloksensa läpinäkyvästi ja pitävät pääomansa kunnossa.

- Suomalaiset pankit ovat varsin hyvässä kunnossa. On kuitenkin monia kansainvälisia pankkeja, joilla tämä työ on vielä kesken, ja se heijastuu laajasti epävarmuutena, Liikanen sanoo.

Rahoituskriisi on vaikuttanut jo nyt siihen, että kansainvälisen talouden kasvu hidastuu. Kasvun hidastuminen vaikuttaa vientiin, mikä vaikuttaa puolestaan ruohonjuuritasolla pk-yrityksiin, sillä Suomi ei ole maailmantalouden mekanismien ulkopuolella.

Hänen mukaansa tavallinen suomalainen lainaottaja uskaltaa kuitenkin edelleen tehdä rauhallisia ja harkittuja lainapäätöksiä.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.