Suomen MM-ralli on peruttu – kilpailukalenteri typistyy uhkaavasti

7:34
Suomen MM-ralli peruttu – kilpailunjohtaja Kai Tarkiainen kertoo MTV Uutiset Liven haastattelussa asian taustoista.

Elokuun alussa ajettavaksi tarkoitettu Suomen MM-ralli on peruttu.

Keski-Suomessa oli tarkoitus ajaa 6.–9. elokuuta Jyväskylän Suurajojen 70-vuotisjuhlatapahtuma, mutta juhlat siirtyvät koronaviruspandemian luoman maailmanlaajuisen poikkeustilanteen vuoksi vuodella eteenpäin.

FIA ja MM-sarjan promoottori esittivät kuukausi sitten yhdeksi varavaihtoehdoksi sitä, että Suomessa kilpailtaisiin vasta syys-lokakuussa. Kilpailunjohtaja Kai Tarkiainen muistutti MTV Urheilun haastattelussa jo tuoreeltaan, että tällainen siirto aiheuttaisi kilpailuorganisaatiolle valtavan määrän lisätyötä, eikä kilpailun toteuttaminen poikkeavana ajankohtana olisi välttämättä edes mahdollista tai kannattavaa.

Päätös kilpailun kohtalosta oli alun perinkin tarkoitus tehdä kesäkuun alussa ennen kuin miljoonien eurojen kulut alkavat juosta.

– Toivottavasti kesäkuun alkuun mennessä nähdään kansainvälistäkin tilannetta pikkaisen pidemmällä haarukalla. Se toki vaikuttaa meihin ihan yhtä paljon kuin kotimaan tilanne – jos ei jopa vähän enemmänkin, Tarkiainen sanoi kuukausi sitten.

– Onhan se (rallin siirtäminen) prosessina aika huima. Lähinnä lupaprosessit ovat se iso asia. Maanomistajien kanssa on tehty sopimukset siihen tiettyyn ajankohtaan, ja yksityis- ja valtion teiden sulkuluvat on niin ikään anottu siihen. Kaikki ilmoitukset ja muut vastaavat lakipuolen lupaprosessit ovat tähdänneet elokuun alkuun, ja eihän niitä ihan pelkällä ilmoituksella muuteta, vaan sopimukset ja siltä pohjalta lupa-anomukset täytyy tehdä uusiksi.

Loppujen lopuksi vaihtoehtoina olivatkin enää rallin järjestäminen alkuperäisen suunnitelman mukaisesti tai kilpailun peruminen tältä vuodelta kokonaan.

Mahdollisuudet enää kahdeksaan

Alun perin 14 osakilpailua käsittäneestä kaudesta on toistaiseksi saatu ajettua vain kolme kisaa. Suomen ralli on Chilen, Portugalin ja Kenian jälkeen neljäs kokonaan peruttu MM-osakilpailu tältä kaudelta. Huhtikuinen Argentiinan ralli ja kesäkuinen Italian ralli on toistaiseksi siirretty, eikä niidenkään toteutumisesta ole takeita.

Motorsport.com kertoi toukokuun lopulla omiin lähteisiinsä pohjautuen, että myös syyskuinen Uuden-Seelannin ralli ja kauden päättävä marraskuinen Japanin ralli otaisiin perumassa. AKK-Motorsportin puheenjohtaja, FIAn entinen rallipomo Jarmo Mahonen vahvisti peruutukset tiistaina STT:lle.

Kaikkien näiden peruutusten jälkeen koko kauden kilpailumäärä on maksimissaan enää kahdeksan. FIAn nykyinen rallipomo Yves Matton totesi taannoin DirtFish-sivustolle, että ralleja olisi hänen mielestään ajettava järkevä määrä – joka voisi olla puolet alkuperäisestä eli seitsemän – jotta lajissa voidaan jakaa maailmanmestaruudet.

Lue myös

    Uusimmat

    Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja