Suomen maastohiihtoon merkittäviä muutoksia – valmentajien ajankäyttö suuressa roolissa: "Suhde on ollut käytännössä 80 prosenttia kaikkea muuta ja 20 prosenttia valmennusta"

Suomen hiihtoliitto tiedotti torstaina, että valmennukseen tehdään muutoksia. Suomen malliin on haettu suuntaviivoja Ruotsista ja Norjasta. Aiemmin päävalmentajana toimineesta Matti Haavistosta tulee hiihtomaajoukkueen johtaja. Haavisto avasi MTV Urheilulle tarkemmin, mitä muutokset tarkoittavat käytännössä.

Suomen hiihtomaajoukkueen kausi oli vaisu. Seefeldin MM-kisoista tuomisina oli ainoastaan Iivo Niskasen pronssinen mitali. Uuden järjestelyn myötä maajoukkue saa käyttöön yhden valmentajan lisää, sekä heille esimiehiä järjestämään käytännön asioita.

– Haetaan lisää valmennusresursseja urheilijoiden käyttöön ja sitä, että valmentajilla olisi aikaa toimia heidän kanssaan, ettei menisi aikaa hallinnollisiin tehtäviin ja asioiden järjestelemiseen, Haavisto sanoo.

Reijokin (Jylhä) tuskaili sitä aikanaan, että aikaa menee niin paljon kaikkeen muuhun kuin valmentamiseen. Suhde on ollut käytännössä 80 prosenttia kaikkea muuta ja 20 prosenttia itse valmennusta. Nyt pyritään siihen, että valmentaja pystyisivät käyttämään sen kaiken aikansa valmentamiseen, Haavisto jatkaa.

Naisten päävalmentajan tehtävän ottaa Ville Oksanen, joka on aiemmin työskennellyt nuorten ja haastajien valmennuksen parissa. 

– Meillä on ollut siinä tavoitteena, että saisimme tuotua haastajia lähemmäksi maajoukkuetta, josta he saisivat haettua oppia. Maajoukkueen takana haasteena on ollut se, että ero kansallisiin hiihtäjiin on ollut iso. Yritetään nyt saada niitä nuorempia saamaan oppia siitä maajoukkuetekemisestä. Meillä on hyviä kokemuksia viime kaudelta, kun nostimme Joni Mäen ja Eveliina Piipon mukaan joukkueeseen, Haavisto toteaa.

Suomen joukkueen tarkemmat tavoitteet tarkentuvat kevään aikana, mutta Haavisto nostaa kuitenkin kaksi merkittävää asiaa esiin. 

– Ryhmäharjoittelua pyritään tiivistämään. Meillä ei ole vielä valmennusryhmiä julkaistu. Tavoitteet ovat sellaisia, että ne ovat vedetty isolla linjalla. Ryhmäharjoittelun tiivistäminen on siinä yhtenä isona kuvana, että saadaan tehtyä kovempia tehoharjoituksia ryhmän kanssa. Vapaan hiihto tulee varmasti näkymään siinä. Tällä hetkellä meillä on yksittäisiä urheilijoita, jotka ovat pystyneet parantamaan vapaan hiihtoa. Joukkueena emme ole pystyneet kehittymään siinä tarpeeksi. Se on yksi asia, johon pitää kiinnittää huomiota, Haavisto kertoo.

– Urheilijat toivovat, että valmentajat pystyvät antaa enemmän aikaa siihen päivittäiseen tekemiseen. Nyt ollaan pyritty vastaamaan siihen haasteeseen, kun olemme saaneet valmennusresursseja lisää. Sen lisäksi saimme valmentajille esimiehiä hoitamaan olosuhteita ja hallinnollisia asioita sieltä taustalta, että urheilijoilla olisi pelimerkit valmiina, kun leirit alkavat, Haavisto jatkaa.

Maajoukkueryhmät ja urheilijavalinnat julkaistaan maanantaina 29.4.2019.

Lue myös:

    Uusimmat