Suomen laissa vaaditaan yhä pakkosterilisaatiota - vähemmistöt odottavat vieläkin valtiollista anteeksipyyntöä ja rahallista korvausta kohtelustaan

Vähemmistöt odottavat vieläkin anteeksipyyntöä valtiolta 2:07

Suomalaiset syrjityt vähemmistöt odottavat yhä valtiollista anteeksipyyntöä vuosikymmenien aikana kokemistaan vääryyksistä.

Ihmisoikeusliiton seminaarissa on vähemmistöt ovat tänään puhuneet avoimesti kokemuksistaan, joihin on kuulunut jopa pakkosterilisaatioita ja monenlaista kaltoinkohtelua.

– Nyt ensimmäiseksi tulee selvittää, mitä on tapahtunut ja miten se on ollut mahdollista sekä se miten siitä mennään eteenpäin nykypäivän syrjinnän poistamiseen, ynnää pääsihteeri Kaari Mattila Ihmisoikeusliitosta.

Kuurojen, kehitysvammaisten, romanien ja saamelaisten menneet kokemukset eivät sovi herkkähermoisille: pakkosterilisaatioita, kaltoinkohtelua, syrjintää, kiusaamista ja ruumillisia rangaistuksia.

Ristenrauna Magga, sosiaalineuvos SámiSoster ry:stä sanoo olleensa rohkea saamelainen ja puhuneensa omaa äidinkieltään.

– Monet eivät uskaltaneet olla saamelaisia. Se vain oli niin, että sitä kiusattiin ja hakattiin. Saamelaisia kohdeltiin vähempiarvoisena ja syrjittiin – minuakin kiusattiin koulussa, paljastaa Magga.

Maggan mukaan tänään asioita uskalletaan jo ottaa keskuteluun, joten se on askel oikeaan suuntaan.

– Tarvitaan ensimmäiseksi lainsäädäntömuutoksia ja tarvitaan keskusteluapua niille, joilla on syviä haavoja tapahtuneista. Nyt ajankohtainen asia on myös saamelaismääritelmä, jos se menee nykyisen mukaan saamen kansa oli ja meni – Suomen valtio sulauttaa saamelaiset, latoo Magga.

Miksi koulukirjoissa ei kerrota vääryyksistä?

Ihmisoikeusliiton pääsihteerin Kaari Mattilan mielestä historian kipukohtien läpikäyminen ei ole kertaluontoinen prosessi.

– Kouluissa ja oppikirjoissa on syytä kertoa historian vääryyksistä Suomessa, ei vain kaukaisissa maissa. Kerrottakoon siitä, miksi romanikieli ja saamen kielet ovat uhanalaisia ja siitä, miten homoseksuaalisuus oli rikos 1970-luvulle asti, eikä vammaisten naisten katsottu kelpaavan äidiksi, kertoo Mattila.

Mattila toteaa, että vääryydet jatkuvat yhä.

– Valtion vaatimus transihmisten lisääntymiskyvyttömyydestä sukupuolen korjauksen yhteydessä on ihmisoikeusloukkaus. Ei tarvitse olla kummoinenkaan ennustaja, että tämä on yksi niistä vääryyksistä, jota valtio lähitulevaisuudessa katuu. Ruotsi päätti tänä vuonna maksaa korvauksia sterilisaatioon pakotetuille transihmisille, sanoo Mattila.

Tarvitaan valtiollisia anteeksipyyntöjä

Vähemmistöryhmät odottavat Suomen valtiolta historian vääryyksien hyvittämistä. Suomessa ei ole esitetty valtiollisia anteeksipyyntöjä tai hyvitetty menneitä vähemmistöryhmille.

Suomi on esittänyt vuonna 2016 valtiollisen anteeksipyynnön vain sijaishuollossa väärinkohdelluille lapsille, kun heidän kokemuksistaan julkaistiin tutkimus.

Kuurojenliiton toiminnanjohtaja Markku Jokisen mielestä pelkkä anteeksipyyntö ei riitä.

– Minä luulen, että pelkkä anteeksipyyntö ei riitä, vaan sen lisäksi tarvitaan korvauksia ja julkista keskustelua. Esimerkiksi Kanadassa järjestettiin satoja keskustelutilaisuuksia. Vain tällä tavalla trauma pääsee purkautumaan. Me syrjintää kokeneet emme ole osanneet etsiä oikeuksiamme vaan olemme ajatelleet, että syrjintä on osa elämäämme, sanoo Jokinen.

Maggan mielestä totuudet pitää nostaa pöydälle eikä mikään anteeksipyyntö ratkaise mitään. 

Suomen valtio syyllistyy yhä ainoana pohjoismaana ihmisoikeusloukkaukseen transihmisiä kohtaan vaatimalla transihmisten sterilisaatioita sukupuolen korjauksen yhteydessä. Paljon on siis tehtävää niin nykyisyydessä kuin menneisyydessä. 

Lue myös:

    Uusimmat