Suomen Kotidatassa alkoi jo viides työtaistelu – yritys voi jopa kaatua lakkoilun takia: "Henkilöstö on valmis taistelemaan loppuun saakka"

Ammattiliitto Pro ilmoitti tänään viidennestä työtaistelusta tietotekniikan tukipalveluja ja laitteita myyvässä Suomen Kotidatassa.

Tällä kertaa työtaistelu kestää ensi perjantain puoleenyöhön asti. Edellinen lakko päättyi viime perjantaina.

Pron mukaan Kotidatan henkilöstön työ on tietotekniikan palvelutoimintaa, jota he tekevät muun muassa Telian ja Elisan alihankkijoina.

Henkilöstöön pitäisi näin ollen soveltaa Pron edustamaa ict-alan työehtosopimusta, eikä Kaupan liiton työehtosopimusta, joka yrityksessä nyt on käytössä.

Kotidatassa on Pron mukaan ollut paljon palkkaukseen ja työhyvinvointiin liittyviä ongelmia, joita se haluaa korjata neuvottelemalla yrityksen kanssa.

Vuonna 2008 perustettu Kotidata on viime toukokuusta lähtien ollut Kaupan liiton jäsen. Työehtoneuvottelujen osapuolina pitäisi siis olla Kaupan liitto ja Palvelualojen ammattiliitto PAM.

Kaupan liitto ja PAM ovat yrityksen johdon kanssa yrittäneet useaan otteeseen selvittää, mitkä konkreettiset asiat palkkauksessa tai työoloissa ovat pielessä, mutta turhaan.

– Pron mukaan yrityksessä on ollut lähiesimiesten toimintaan liittyviä ongelmia, mutta se ei ole osoittanut yhtään esimerkkiä, kuten ei yrityksen luottamusmies eivätkä työntekijätkään, toteaa Kaupan liiton työmarkkinajohtaja Anna Lavikkala.

Tutkintapyyntö laittomasta lakosta

Kaupan liitto on hakenut ratkaisua sekä työtuomioistuimelta että valtakunnansovittelijalta. Liitto on myös tehnyt poliisille tutkintapyynnön laittomasta lakosta.

Työtuomioistuimen 3. syyskuuta antaman päätöksen mukaan Kotidata voi noudattaa kaupan työehtosopimusta, koska se myy erityisesti kuluttajille suunnattuja laitteita, ohjelmistoja ja tukipalveluita sekä apua niiden käyttöön.

Palvelualojen työnantajat Palta on sekin todennut, että ict-alan työehtosopimus ei sovi Kotidatan toimintaan.

Palta vie lisäksi oikeuden ratkaistavaksi Pron lakot ja sitä tukevat tukilakot, koska ne ovat Paltan mukaan olleet laittomia.

”Henkilöstö on valmis taistelemaan loppuun saakka”

Ammattiliitto Pron ict-alan sopimusalavastaava Mika Mäkelä sanoo, että liitto ei anna periksi ennen kuin Kotidata alkaa noudattaa ict-alan työehtosopimusta.

– Kotidatan henkilöstö tekee alihankintaa Elisalle ja Telialle, ja he ovat paikalla Telian myymälöissä. Työ on samaa kuin operaattoreilla. Yritys saa epäreilua kilpailuetua polkemalla hintoja, kun se ei maksa oikeaa palkkaa, Mäkelä toteaa.

Mäkelän mukaan Kotidatassa on pitkään ollut palkkaukseen liittyviä ongelmia, työntekijät eivät ole saaneet heille kuuluvia ansioita.

– Henkilöstö on valmis taistelemaan loppuun saakka, emme ole periksi antamassa.

Mäkelä myöntää, että yritys voi lakkoilun takia jopa kaatua.

– Henkilöstön ansainta on niin heikkoa, että jopa työttömyysturvan peruspäiväraha voi olla suurempi.

Mäkelän mukaan suurin osa Kotidatan henkilöstöstä on jo Pron jäseniä.

Osa ei kuulu mihinkään liittoon.

Järjestöjen pelinappula?

Kotidatan työntekijöistä noin viidennes on ollut lakkojen aikaan töissä, kertoo yrityksen omistaja Jukka Lassila.

Työtehtävistä noin kolmannes on pystytty tekemään.

Kotidatan asiakkaina on myös finanssialan ja kaupan yrityksiä sekä kotitalouksia.

– En usko, että tässä on työehdoista kysymys, kyllä me olemme joutuneet järjestön pelinappulaksi. Työntekijämme voivat merkittävästi vaikuttaa ansioihinsa omalla toiminnalla, kuten lisämyynnillä ja kotikäynneillä.

Lassilan mukaan yritys on parin vuoden aikana tehnyt paljon töitä työehtojen parantamiseksi.

– Työntekijämme ovat nuoria, ja heiltä on saattanut jäädä joitain työsuorituksia kirjaamatta. Näistä olemme heitä informoineet.

Kotidatan liikevaihto on kasvanut roimasti viime vuosina. Vuonna 2019 liikevaihto kasvoi 26 prosenttia 1,3 miljoonaan euroon.

Liikevoitto kohentui 66 prosenttia kolmeen prosenttiin liikevaihdosta.

Lue myös

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja