Mainos

Ylempien toimihenkilöiden lakot uhkaavat häiritä kauppojen toimintaa vappuviikolla

Suurimmissa kaupoissa on luvassa työnseisauksia toukokuun ensimmäisellä viikolla, kertoo Ylemmät toimihenkilöt YTN:n puheenjohtaja Heikki Kauppi STT:lle.

Kaupin mukaan työnseisauksia on aluksi määrä järjestää isoissa kaupan alan yrityksissä, kuten K- ja S-ryhmän kaupoissa sekä Stockmanneilla.

– Ylempien toimihenkilöiden työnseisauksista osa näkyy asiakkaille enemmän, osa vähemmän, mutta kauppojen toimivuuteen niillä voi olla isot vaikutukset kyseisellä viikolla, sanoo kaupan alan projektin vetäjä Ville-Veikko Rantamaula.

Aluksi lakkoja on määrä järjestää kaksi puolivuorokautista ja yksi kokovuorokautinen. YTN:n jäseninä on asiantuntijatason, päällikkötason, keskijohdon ja esimiestason työntekijöitä. Itse myymälöissä YTN:n jäseniä ei työskentele.

– Työnseisaukset kohdistuvat pääkonttoritoimintoihin, tukitoimintoihin, järjestelmän ylläpitoihin ja osittain logistiikkapuoleen, Rantamaula luettelee.

Lakoilla YTN yrittää painostaa työnantajaa eli Kaupan liittoa neuvottelemaan työehtosopimuksesta, jota YTN:llä ei tällä hetkellä ole. Työnantaja haluaa sopia työehdot paikallisesti.

YTN:n mukaan alan työehdoissa on tällä hetkellä puutteita.

– Kyse on lähinnä maksamattomista ylitöistä ja matka-ajasta, Kauppi sanoo.

Kaupin mukaan yhdeksän kymmenestä liiton jäsenestä haluaa työehtosopimuksen, mutta työnantajalla ei ole ollut halua siitä edes neuvotella.

Asiasta kertoi Helsingin Sanomat.

Tiukka ei tessille

Kaupan liiton työmarkkinajohtajan Anna Lavikkalan mukaan työnantaja voi istua neuvottelupöytään ylempien toimihenkilöiden kanssa, jos kyse on esimerkiksi kaupan alan työn kehittämiseen liittyvästä yhteistyöstä, mutta työehtosopimusneuvottelulle työnantajaliitto sanoo tiukan ein.

– Työehtosopimus ei ole ratkaisu yhtään mihinkään näistä heidän vaatimuksistaan, Lavikkala sanoo STT:lle.

Esimerkiksi maksamattomat ylityöt ovat Lavikkalan mukaan puhtaasti työaikalakiin liittyvä asia, ei tes-asia. Hänen mukaansa kaupan ylemmät toimihenkilöt ovat myös ylivoimaisia ansiokehitysjohtajia 2011–2016 virallisissa palkkatietotilastoissa ilman, että heillä on ollut työehtosopimusta voimassa. 

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.