Mainos

Suomen kieli haluttiin tasavertaiseksi ruotsin, tanskan ja norjan kanssa – Ahvenanmaan ääni kaatoi ehdotuksen

Suomen ja islannin kielen asema haluttiin nostaa tasavertaiseksi ruotsin, tanskan ja norjan kanssa Pohjoismaiden neuvostossa. Ahvenanmaan edustajan ääni ratkaisi sen, ettei ehdotus mennyt läpi.

Suomen ja islannin kieltä esitettiin tasavertaiseksi muiden Pohjoismaiden neuvoston kielien kanssa Reykjavikissa. Puheenjohtajisto päätti äänin 6–5 olla tukematta ehdotusta.

Ratkaisevan äänen antoi Ahvenanmaan edustajan Brit Lundberg.

Lundberg selittää Huvudstadsbladetille katsoneensa, ettei ehdotuksen läpimeno ollut mahdollista ja halunneensa, että neuvostossa päädytään suomen ja islannin kielten kanssa parhaaseen mahdolliseen ratkaisuun. 

Hän kannattaa sitä, että kieliä voisi käyttää neuvostossa enemmän, vaikka ne eivät olisikaan neuvoston virallisia kieliä.

Erkki Tuomioja huomauttaa Facebookissa, ettei päätöksestä olisi tullut lisäkustannuksia ainakaan viiteen vuoteen.

– Kun tätä vastustettiin viittaamalla kaikkien seurausten selvittämistarpeeseen, totesin, että jos Suomessa olisi 1906 jääty odottamaan kaikkien yleisen ja yhtäläisen äänioikeuden taloudellisten ja muiden seurausten selvittämistä niin tuskin meillä oli tänäänkään vielä demokraattista valtiosääntöä, Tuomioja toteaa.

Virallinen päätös tehdään Suomessa lokakuussa.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.