HBL: Hallitusneuvotteluissa keskusteltu hoitohenkilökunnan oikeudesta kieltäytyä tekemästä aborttia

Orpo: Yksityistä sektoria tarvitaan vahvemmin mukaan soteen 6:15
Orpo haluaa lisää yksityisiä sote-yrityksiä mukaan tuottamaan palveluita.

Hufvudstadsbladetin tietojen mukaan terveydenhuollon henkilökunnan oikeudesta kieltäytyä tekemästä aborttia on keskusteltu hallitusneuvotteluissa, lehti kertoo.

Lehden mukaan kyse ei ole itse aborttioikeudesta vaan siitä, voivatko terveydenhuollossa työskentelevät ihmiset kieltäytyä tekemästä aborttia, jos he vetoavat omantunnonsyihin.

Lehden haastattelemat kristillisdemokraatit eivät vahvista, että he olisivat nostaneet asian hallitusneuvotteluissa pöydälle.

Kristillisdemokraattien entinen puheenjohtaja Päivi Räsänen tunnetaan nykyistä tiukemman aborttilain kannattajana. Hän ja muut kristillisdemokraattien kansanedustajat äänestivät muun muassa abortin saamista helpottavaa lakimuutosta vastaan viime syksynä.

Räsänen on puolueensa neuvottelija sosiaali- ja terveysasioista vastaavassa reformipöydässä.

– Laki pitäisi ehdottomasti muuttaa niin, että hoitohenkilökunnan oikeuksista huolehditaan. Terveydenhuollon työntekijällä on oltava omantunnonvapaus tässä asiassa, Räsänen sanoi lehdelle.

RKP:n nuorisojärjestön puheenjohtaja Julia Ståhle sanoi lehdelle pitävänsä keskustelua erittäin huolestuttavana.

– Olen sitä mieltä, että perustuslaissa pitäisi olla oikeus aborttiin. Jos alamme rajoittaa sitä ja tehdä siitä omantunnonasian, pelkään, että olemme siirtymässä aborttioikeuksien rajoittamiseen, kuten Puolassa ja joissakin Yhdysvaltojen osavaltioissa, Ståhle sanoi.

Yhdysvaltain korkein oikeus kumosi viime vuoden kesäkuussa vuoden 1973 Roe vastaan Wade -päätöksen, joka oli taannut aborttioikeuden liittovaltion tasolla. Sen jälkeen useat osavaltiot, kuten Etelä-Carolina, Alabama ja Missouri, ovat kiristäneet aborttilainsäädäntöään huomattavasti.

Lue myös:

    Uusimmat