Mainos

Nunnat joutuneet tekemään abortteja pappien siittämille sikiöille – paavin mukaan ongelma on tiedossa ja ehkä jatkuu tänäkin päivänä

1:54
Katolinen kirkko myöntää pappien hyväksikäyttäneen nunnia seksuaalisesti.

Katolisessa kirkon kuohuu jälleen ja tälläkin kerralla kyse on seksuaalisesta väkivallasta. Paavi Franciscus myönsi eilen, että katolisen kirkon papit ovat käyttäneet nunnia seksuaalisesti hyväksi ja että toiminta saattaa jatkua edelleen.

Aihetta käsiteltiin viime perjantaina ilmestyneessä Vatikaanin naisille suunnatussa lehdessä Donne Chiesa Mondo (Naiset, kirkko ja maailma), jonka artikkelissa katolisen kirkon pappien nunniin kohdistama seksuaalinen hyväksikäyttö tuomittiin.

Lehden mukaan tietyissä tapauksissa nunnat on pakotettu abortoimaan papin siittämä sikiö. Abortti on katolisessa kirkossa jo lähtökohtaisesti kielletty.

Paavi myöntää väärinkäytökset

Paavi myönsi eilen, että väärinkäytökset ovat totta.

– On totta, että kirkossa on ollut tällaista toimintaa harjoittaneita pappeja. Toisissa kulttuureissa heitä on ollut enemmän kuin toisissa.

– Kaikki eivät tee näin mutta on pappeja ja piispoja, jotka tekevät, Franciscus sanoi lentokoneessa järjestetyssä lehdistötilaisuudessa, kun paavi seurueineen oli palaamassa vierailulta Arabiemiraatteihin.

Tämä lienee ensimmäinen kerta, kun katolisen kirkon päämies myöntää julkisesti, että papit ovat käyttäneet nunnia seksuaalisesti hyväksi.

"Katolisen kirkon puututtava toimintaan"

Donne Chiesa Mondo -lehden päätoimittaja Lucetta Scaraffia sanoo BBC:n mukaan, että paavin tunnustuksesta voi olla jotain hyötyä mutta että kirkon olisi toimittava tämänkaltaisen toiminnan lopettamiseksi.

– Jos kirkko sulkee silmänsä skandaalilta, naisten alistaminen kirkossa ei lopu koskaan, hän sanoo.

Lehden mukaan #MeToo-liike on mahdollistanut hyväksikäyttötapauksista kertomisen aiempaa vapaammin.

Paavin mukaan kirkko on erottanut nunnia hyväksikäyttäviä pappeja ja myös yksi seurakunta on kokonaan suljettu tämän tyyppisen toiminnan vuoksi.

– Meillä on ollut tapana nähdä naiset toisen luokan kansalaisina, paavi harmittelee.

Paavi Franciscus kiittää edellistä paavia Benedictusta, joka puuttui räikeään hyväksikäyttötapaukseen.

– Paavi Benedictuksella oli rohkeutta hajottaa seurakunta, jossa oli naisten orjuuttamista. Jopa seksuaalista orjuuttamista joidenkin pappien taholta, paavi sanoi lehdistötilaisuudessa.

Kyseessä on CBS-televisioyhtiön mukaan ranskalainen seurakunta, joka hajotettiin vuonna vuonna 2005.

Tapauksia ympäri maailmaa

BBC listaa, että nunnien julkisuuteen tullutta seksuaalista hyväksikäyttöä on tapahtunut muun muassa Intian Jalandharissa vuosina 2014-2016. Paikallinen piispa sai viime vuonna syytteet 13 nunnan raiskaamisesta.

Vastaavanlaisia mediassa raportoituja tapauksia on ollut Chilessä, Italiassa ja Ugandassa.

– Uskon, että tämän tyyppinen toiminta jatkuu edelleen, sillä se, että tulemme tietoiseksi jostain toiminnasta, ei vielä lopeta sitä, paavi sanoi.

Afrikassa ongelmia 90-luvulla

Uutistoimisto AP kertoi viime kesänä laajassa artikkelissaan, että pappien hyväksikäyttämiä nunnia on ympäri maapalloa eikä ilmiö ole mitenkään uusi.

Ensimmäisen kerran nunniin kohdistuneesta seksuaalisesta hyväksikäytöstä Afrikassa kerrottiin 90-luvulla mutta kirkko ei tehnyt mitään tapauksen tutkimiseksi.

Hyväksikäyttöä tapahtuu AP:n mukaan, koska nunnat ovat katolisessa kirkossa selvästi toisen luokan kansalaisia ja alisteisia papeille. Nunnat myös pelkäävät rankaisutoimia, jos kertovat häirinnästä tai hyväksikäytöstä.

Katolilaiset papit ovat tehneet selibaattilupauksen, jonka takia he eivät saa mennä naimisiin tai harrastaa sukupuolisuhteita.

Uutistoimisto AP:n viime kesänä haastatteleman katolisen kirkon Pontifical Gregorian -yliopistossa toimivan ajatuspajan entisen johtajan Karlijn Demasure mukaan on harmillista, että niin pitkään tiedossa olleet asiat tulevat vasta nyt julki.

– Papit voivat aina sanoa, että nainen halusi sitä. On myös vaikea päästä eroon siitä ajatuksesta, että se on aina nainen, joka viettelee miehen eikä päinvastoin, Demasure sanoo.

Raportit kertovat häirinnästä

AP kertoo 90-luvulla tehdyistä tutkimuksista Afrikassa, joiden mukaan katolisten pappien sukupuolisuhteet nunnien kanssa olivat varsin tavanomaisia. AIDS:n tultua yleiseen tietoisuuteen 90-luvulla muun muassa ugandalaiset papit päättelivät, että nunnien kanssa sairastumisriski olisi pienempi kuin muiden naisten kanssa.

Vuonna 1998 tehdyn raportin mukaan Roomaan opiskelemaan matkustaneet nunnat joutuivat toisinaan maksamaan seksillä papeille, jotka olivat auttaneet heitä erilaisissa seminaaripapereiden kirjoittamisessa.

Kyseistä raporttia ei ollut tarkoitettu julkisuuteen, jonne se kuitenkin päätyi katolilaisen toimittajan julkaistua raportin internetissä. Vatikaani ei kuitenkaan kommentoinut sitä. 

Lisää aiheesta
  Mainos
  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja