Suomen ensikertalainen koki olympialaisten erityisyyden konkreettisesti, kun kämppäkaveri palasi silmä mustana – ”Oli saanut nokkaansa”

Golfari Matilda Castren sai kunnon ”tervetuloa olympialaisiin” kokemuksen kisakylässä. Castren ja toinen naisten golfin suomalainen Sanna Nuutinen ovat olympialaisissa ensimmäistä kertaa.

Golfarit viettivät virallisessa kisakylässä vain tovin ennen kuin muuttivat lähemmäs golf-kenttää hotelliin. Vilinä ja muiden lajien edustajien kanssa kohtaaminen jäivät molempien mieliin.

Nuutisen kanssa samaa opiskelijasolu-asuntoa muistuttavaa kämppää jakoivat uimari Fanny Teijonsalo, aituri Annimari Korte sekä skeittaaja Lizzie Armanto. Castrenin huonetoverina oli nyrkkeilijä Mira Potkonen, jonka kisat olivat jo käynnissä, kun golfarit saapuivat Tokioon.

– Hän on kyllä huikea tyyppi, Castren naurahti.

– Hän tuli mustan silmän kanssa, kun oli ollut matsi. Hän oli saanut nokkaansa, mutta voitti kyllä oman matsinsa. Oikea silmä oli kyllä turvonnut. Se loi perspektiiviä, golf-kentällä ei ainakaan tule ikinä turpaan, se on aika turvallinen paikka. Täytyy olla kiitollinen, ettei tule nokkaan, Castren kertoi.

(Artikkeli jatkuu kuvan alla)

Pelaajat ovat myös aistineet erilaisen tunnelman ennen olympiakisaa. Castren pelaa ammatikseen Pohjois-Amerikassa kierrettävää LPGA-kiertuetta, eli hänen pelejään ei Suomesta samalla tavalla pääse seuraamaan. Euroopan kiertue palasi 10 vuoden tauon jälkeen Suomeen, ja Turun Ruissalossa molemmat saivat alkulatauksen siihen, miltä tuntuu kun suomalaiset odottavat vesi kielellä heidän pelejään. Castren voitti kyseisen kilpailun, ja Tokiossakin hänellä on mahdollisuus mitaleille.

– Kyllä on aistinut sellaista, että toivotaan meidän menestystämme ja tiedetään, että se mahdollisuus on. Se on vain hyvä, että suomalaiset uskovat meihin ja pitää olla iloinen, että molempien peli on sellaisessa tilassa, että on oikeasti mahdollisuus mihin vain, Castren sanoi.

Castrenilla kulkee

Castren voitti kesäkuussa ensimmäisenä suomalaisena LPGA-tason kisan. Myös Turun LET-kisan voitto oli ensimmäinen. Hyviä tuloksia on tullut jatkuvasti, joten mitaliodotukset ovat täysin realistisia.

Castren lähtee kuitenkin etenemään lyönti lyönniltä, miettimättä sen suurempia. Vaikka viime aikoina on kulkenut, uralla on ollut vaikeitakin aikoja. Eroa hyvien ja huonojen vaiheiden pelaamisessa on vaikea sanallistaa.

– Isoin tekijä on se, että pystyy pelaamaan stressittömästi omaa peliä. Vaikka olisi paineita, pystyy keskittymään omaan juttuun ja keskittyy lyöntiin kerrallaan eikä mieli lähde seikkailemaan.

– Golf – kuten moni laji – on sellainen, että vaikka tekisi asiat hyvin ja samalla tavalla kuin joskus, kun on onnistunut, tulokset eivät sieltä tule. Kun menee hyvin, pitää nauttia siitä ja saada se kestämään mahdollisimman pitkään. Sitä voi tehdä paljon hyviä juttuja ja kaikki tuntuu hyvältä, mutta tulos ei tule. Sitten kuukauden, puolen vuoden tai kahden vuoden päästä se voi tulla. Se on kyllä hieno fiilis, kun on tehnyt paljon töitä ja tulos tulee, Castren sanoo.

Naisten golfin ensimmäinen kierros alkaa keskiviikkona kello 01.30 Suomen aikaa.

Lue myös:

    Uusimmat